Endokrinologija

Pregled pri specialistu internistu - endokrinologu obsega pregled morebitne dosedanje dokumentacije, natančen pogovor o dosedanjih boleznih in trenutnih težavah, ter klinični pregled. Pogosto je potreben tudi odvzem krvi za laboratorijske preiskave. Po končani obravnavi bolnik prejme pisni izvid s končno oceno stanja in priporočilom za zdravljenje, če je le-to potrebno. Pregled pri specialistu internistu - endokrinologu obsega pregled morebitne dosedanje dokumentacije, natančen pogovor o dosedanjih boleznih in trenutnih težavah, ter klinični pregled. Pogosto je potreben tudi odvzem krvi za laboratorijske preiskave. Po končani obravnavi bolnik prejme pisni izvid s končno oceno stanja in priporočilom za zdravljenje, če je le-to potrebno. 

Sindrom policističnih jajčnikov ali SYPCO

Je endokrinološko neravnovesje v katerem se pojavljajo ciste na jajčniku/jajčnikih, kateri lahko povzročajo izločanje moških spolnih hormonov,kot tudi prolaktina ,zaradi katerega imajo ženske lahko zmanjšan menstrualni ciklus ali celo  popolno izgubo le tega,akne, povečana poraščenost moškega tipa, spremembe na koži, izcedek iz dojk,.... Od hormonskih preiskav je najpogosteje potrebno narediti: LH, FSH, Estrogen, Progesteron, TSH, celokupni in prosti testosteron, DHEA-s, Androstendion, Prolaktin, Kortizol, GUK, OGTT, inzulin in inzulinsko rezistenco, ginekološki pregled.

Predhodno je potreben pregled endokrinologa, zaradi navodil, katere hormone je nujno narediti in kdaj,glede na menstrualni ciklus (če ga imamo). Potrebno je poudariti, da razen standardnega zdravljenja z oralnimi kontraceptivi obstajajo tudi drugi načini zdravljenja SYPCO-a, ki blažijo simptome in spremembe nastale zaradi policističnih jajčnikov. 

Andropauza

Pri moških se težave izražajo kot: povečana utrujenost, erektilna disfunkcija, depresija, nihanje razpoloženja, težave s koncentracijo in spominom, pridobivanje na telesni teži, oteženo uriniranje in pogosto se pojavijo tudi spremembe na prostati in testisih. Prav tako se lahko pojavijo spremembe na ščitnici in začetek ateroskleroze na krvnih žilah. V krvnih izvidih se povišajo krvne maščobe, urati, krvni sladkor, TSH, PSA, ...Vendar moški to ponavadi zanikajo ali jih prepisujejo letom, stresu, ipd, in s tem povečajo možnost, da se težave še povečajo. Le malo moških je, ki kontrolirajo nivo testosterona v krvi po svojem štiridesetim letom. Ta je pogosto znižan in zaradi tega lahko težave trajajo leta. Mnogi ne vedo, da so ravno navedene spremembe najpogostejši razlog za nastanek aterosklerotskih sprememb na koronarnih in drugih žilah, in te so potencialni vzrok srčnega ali možganskega infarkta, možnih uroloških infekcij, karcinoma prostate in testisov.

Prvi pregled endokrinologa pri moških vključuje UZ pregled ledvic, mehurja, prostate in po potrebi UZ testisov in ščitnice z pregledom krvnih žil vratu, ter konzultacijo endokrinologa.

Menopavza

Menopavzne težave najpogosteje nastanejo zaradi zmanjšanja ali popolne izgube estrogena in posledično možnega porasta testosterona (moškega spolnega hormona). Ženske težave opisujejo kot vročinsko valovanje v področju glave in vratu, povečano znojenje, močno utripanje srca, nespečnost in podobno. Pogosto se predpiše nadomestno hormonsko zdravljenje (HNZ), brez da bi se predhodno naredila laboratorijska preiskava hormonske slike in pregled dojk. Menopavza zahteva pregled endokrinologa, ginekologa, pregled dojk, ev.kostno gostoto (DEXA denz) in hormonske izvide: LH, FSH, E2. Priporoča se še laboratorijski pregled TSH in po potrebi UZ ščitnice in ščitnična protitelesa (anti TPO in anti TG). Pred HNZ se svetuje kontrola testov koagulacije, lipidograma in jetrnih encimov. Na podlagi vseh izvidov se, če je potrebno, odločimo za zdravljenje, seveda ob predhodnem pregledu internista in endokrinologa s ciljem povezovanja eventuelnih drugih bolezni, ki so v tej fazi pogoste: hipertenzija, povišan sladkor v krvi, osteopenija, osteoporoza, metabolna okvara in podobno. Vsekakor priporočamo tudi rastlinske preparate, ki na nekatere ženske delujejo izredno dobro. 

Osteopenija in osteporoza

Osteopenija in osteporoza je izguba kostne mase, ki je najpogosteje ozko povezana z menopavzo in znižanjem estrogena v krvi, kar privede do sprememb v kostni gostoti po petdesetem letu starosti. Vendar obstajajo tudi drugi razlogi, ki privedejo do osteoporoze, v vsaki življenjski dobi. Najpogosteje zaradi jemanja kortikosteroidov, nezdravljene hipertireoze, kajenja, genske predispozicije in zgodnje operacije jajčnikov in maternice, najpogosteje zaradi tumorja.

Zmanjšanje ali izguba erektilne funkcije

Najpogosteje zahteva laboratorijsko hormonalno odelavo: testosteron, prosti testosteron, estrogen, LH, FSH,TSH in pregled genitalij, če je to potrebno, UZ testisov, dojk (ginekomastija), pregled urina, sedimenta urina, bakteriološke analize ejakulata, urinokulture, pregled urologa in podobno. Razen navedenega je potrebno izključiti tudi sladkorno bolezen. Torej zmanjšanje ali izguba erektilne funkcije je resen zdravstveni problem, ki zahteva klinični pregled z ustrezno anamnezo in status. Znano je, da ima stres pomemben vpliv na možno diagnozo. 

prim. doc. dr. Ante Barbir
dr. med., specialist internist-endokrinolog, tirolog

Prim. dr. Ante Barbir, dr. med., specialist internist-endokrinolog, tirolog, je magister in doktor znanosti. Zadnjih 10 let je služboval v polikliniki "Sunce", in sicer na področju interne medicine, endokrinologije, diabetologije in bolezni ščitnice.

Zadnje leto vsakodnevno opravlja specialistične in subspecialistične preiskave, kot tudi ultrazvočne preiskave, npr. UZ ščitnice in vratu, UZ trebuha, urotrakta in prostate, UZ dojk, UZ testisov, Doppler krvnih žil vratu, vertebralnih arterij in nog.

Opravlja tudi punkcije za citološko analizo, odčitavanja DXA denzitometrije in druge preglede s področja interne medicine, endokrinologije in diabetologije.

Tadeja Perčič
srednja medicinska sestra
Lara Ferlič
srednja medicinska sestra
Kaja Livk Kozole
dipl. medicinska sestra

Storitve

 • Pregled in UZ ščitnice
 • Endokrinološki pregled
 • Sindrom policističnih jajčnikov
 • Zmanjšanje ali zguba erektivne funkcije
 • Zdravljenje predmenopavznih in menopavznih težav
 • Andropavza
 • Odkrivanje in zdravljenje osteopenije in osteoporoze
 • Diabetološki pregledi
 • Laboratorijski odvzem krvi za različne krvne preiskave hormonov, vitaminov, ipd... 

Obseg pregleda

 • Pregled morebitne dosedanje dokumentacije
 • Natančen pogovor o dosedanjih boleznih in trenutnih težavah
 • Klinični pregled 
Paket za policistične jajčnikeCena paketa 206,00 €
K- Hemogram + DKS 
S - Kalcij 
S - Feritin 
S - Železo 
S- LH 
S- Prolaktin 
S- Estradiol 
S- Testosteron 
S - DHEA-s 
S- TSH 
S - Glukoza 
S - Inzulin 
S - AMH 
S - sHBG 
S - Androstendion 
Paket za menopavzoCena paketa 107,00 €
K- Hemogram + DKS 
S - FSH 
S - TSH 
S - Vitamin D3 (25 OHD) 
S - Vitamin B12 
S - Folna kislina 
S - Mg 
S - Železo 
S - Feritin 
S - TIBC 
S – UIBC 
S - Transferin  
S - Estradiol 
1. Paket HIPOTIROZA/ HIPERTIROZA Cena paketa 21,00 €
S - TSH 
S- prosti T3 
S- prosti T4 
2. Paket HIPOTIROZA/ HIPERTIROZA   Cena paketa 60,00 €
S - TSH 
S- prosti T3 
S- prosti T4 
S- anti TPO 
S – anti TG 
Paket VITAMINICena paketa 85,00 €
K- Hemogram + DKS 
S – Vitamin D3 (25 OHD 
S- Vitamin B12 
S- Folna kislina 
S- Magnezij 
S - Železo 
S - Feritin 
S - TIBC 
S – UIBC 
S - Transferin 
S – TSH (ali FT3/FT4) 
Paket za moškeCena paketa 100,00 €
S - PSA 
S - TSH 
S- Natrij 
S- Kalcij 
S- Glukoza 
S - Magnezij 
S - Vitamin D3 (25 OHD) 
S- Vitamin B12 
S – Folna kislina 
S – Testosteron 
S - Lipidogram 
S - Urat 
Paket za moške - erektilna disfunkcijaCena paketa 100,00 €
S - PSA 
S - TSH 
S- Natrij 
S- Kalcij 
S- Glukoza 
S - Magnezij 
S - Vitamin D3 (25 OHD) 
S- Vitamin B12 
S – Folna kislina 
S – Testosteron 
S - Lipidogram 
S - Urat 
Osnovni endokrinološki paketCena paketa 140,00 €
Vitamin D 
Vitamin B12 
Magnezij 
Cink 
Folna kislina 
DHEA-S 
Kortizol 
LH 
FSH 
Estradiol 
Testosteron 

E-novice

Ambulante Krško

ARISTOTEL Krško
Kolodvorska ulica 7a
8270 Krško
07 49 03 000
info@aristotel.si
aristotel.si

Ambulante Novo mesto

ARISTOTEL Novo mesto
Gubčeva ulica 22
8000 Novo mesto
07 33 82 002
infonm@aristotel.si

Uradni podatki

ARISTOTEL, zdravstveni center d. o. o.
Ulica Ilije Gregoriča 18a
8270 Krško
ID za DDV: SI56195630
IBAN: SI56 6000 0000 0235 490 (LON d. d.)

IBAN: SI56 0315 5108 7549 280 (SKB d. d.)

IBAN: SI56 1010 0005 8431 243 (Intesa Sanpaolo d. d.)