Pregledi in UZ ščitnice

Prepoznavanje hormonskega neravnovesja

Z UZ pregledom lahko prepoznamo ali je ščitnica zdrava ali ne, kar pomeni, da izključimo hormonalno neravnovesje ali gomoljaste spremembe. Večina ljudi pozna osnovne simptome bolezni ščitnice: utrujenost, jutranja zaspanost, pridobivanje ali izguba telesne teže z normalnim ali zmanjšanim apetitom, počasno ali pospešeno delovanje srca, izpadanje las, suha koža, zmanjšana spolna aktivnost in podobno. Manj pa je poznano, da ima ščitnica močan vpliv tudi na delovanje srca, metabolizem in naše vsakodnevno delovanje. 

Kaj je hipertireoza?

Hipertireozo ali povečano aktivnost ščitnice lahko kljub jemanju medikametozne terapije občasno spremlja aritmija, fibrilacija atrija, ekstrasistole, slabša regulacija krvnega tlaka in podobno. Hipertireoza ima negativen vpliv na menstrualni ciklus in razvoj zgodnje osteoporoze. Skoraj večina žensk in tudi moških so zaradi hipotireoze ali hashimotovega tireoiditisa (zmanjšane funkcije ščitnice) primorani jemati vsakodnevno terapijo, katera je pogosto doživljenska. Zelo pomembno je pravočasno ugotoviti, če je ščitnica zdrava ali ne, kar izkušen tirolog, lahko prepozna.

Če imate katere od zgoraj navedenih simptomov je dovolj narediti UZ pregled in TSH, da bi dobili jasno sliko zdravstvenega stanja ščitnice. 

Kaj je hipotireoza?

Je zmanjšana funkcija ščitnice ob pogosto znižani vrednosti FT3, FT4 in povišanem TSH. Subklinična hipotireoza ima lahko enake simptome kot hipotireoza ob urejeni vrednosti hormonov z blago povišanim TSH. Simptomi hipotireoze so: utrujenost, zaspanost,občutek depresije, pridobivanje na telesni teži, suha koža, občutek mraza, zaprtost,… Pogosto so ob tem še povišane maščobe v krvi. Zdravljenje hipotireoze, kot tudi hipertireoze v nosečnosti zmanjšuje nevarnost za spontani splav ali prirojene anomalije pri otroku, še posebno če so povišana ščitnična protitelesa (antiTPO,anti TG). Potrebno je postopno in pravočasno zdravljenje hipotireoze, da so vrednost TSH in FT4 vedno v okviru referenčnih vrednostih. 

prim. doc. dr. Ante Barbir, dr. med.
specialist internist-endokrinolog, tirolog

Prim. dr. Ante Barbir, dr. med., specialist internist-endokrinolog, tirolog, je magister in doktor znanosti. Zadnjih 10 let je služboval v polikliniki "Sunce", in sicer na področju interne medicine, endokrinologije, diabetologije in bolezni ščitnice.

Zadnje leto vsakodnevno opravlja specialistične in subspecialistične preiskave, kot tudi ultrazvočne preiskave, npr. UZ ščitnice in vratu, UZ trebuha, urotrakta in prostate, UZ dojk, UZ testisov, Doppler krvnih žil vratu, vertebralnih arterij in nog.

Opravlja tudi punkcije za citološko analizo, odčitavanja DXA denzitometrije in druge preglede s področja interne medicine, endokrinologije in diabetologije.

Petra Stojanović
zdravstveni tehnik

Storitve

 • Pregled in UZ ščitnice
 • Endokrinološki pregled
 • Sindrom policističnih jajčnikov
 • Zmanjšanje ali zguba erektivne funkcije
 • Zdravljenje predmenopavznih in menopavznih težav
 • Andropavza
 • Odkrivanje in zdravljenje osteopenije in osteoporoze
 • Diabetološki pregledi
 • Laboratorijski odvzem krvi za različne krvne preiskave hormonov, vitaminov, ipd... 

Obseg pregleda

 • Pregled morebitne dosedanje dokumentacije
 • Natančen pogovor o dosedanjih boleznih in trenutnih težavah
 • Klinični pregled 
 • Endokrinološki pregled

E-novice