Ambulanta za osteoporozo Krško

Željko Pleša, dr. med.
specialist splošne medicine

Željko Pleša, dr. med., specialist splošne medicine, je leta 1987 diplomiral na Medicinski fakulteti v Zagrebu ter leta 1988 uspešno opravil strokovni izpit. Tri leta je delal v Zdravstvenem domu v Zaprešiču kot zdravnik v urgentni službi, nato pa šest let na delovnem mestu šolskega dispanzerja.

Specializacijo za družinskega zdravnika je uspešno zaključil z izpitom leta 2000 v Zagrebu in nadaljeval delo kot družinski zdravnik v Zdravstvenem domu v Zaprešiču. V sklopu preventivnega dela je deloval kot strokovni sodelavec v reviji "Špigel", radijskih oddajah o preprečevanju odvisnosti na radiu Zaprešič, deloval je kot svetovalec za družinske probleme, sodeloval s Centrom za odvisnosti Klinične bolnišnice "Vrapče" in "Sestre milosrdnice" ter izvajal metadonski program. Leta 2004 je opravil dodatno izobraževanje s področja denzitometrije (merjenja kostne gostote).

Jerneja Kadivnik, glavna sestra
diplomirana inženirka radiologije
  • Meritve kostne gostote
  • Meritve sestave telesa
ponedeljek  
torek  
sreda  
četrtek  
petek  

Kdo so kandidati

Najpogosteje prizadene ženske po izgubi menstruacije. Prizadene tudi vse, ki imajo družinsko obremenitev za osteoporozo. Ogrožena so tudi mlada dekleta z anoreksijo in bulimijo. Bolezen prizadene prav tako tudi moške predvsem po 55 letu.

Kako poteka preiskava

Preiskovanec se namesti na preiskovalno mizo, glava aparata se zapelje čez preiskovanca, le tega namestimo v različne položaje-na tak način dobimo sliko ledvene hrbtenice ter oba kolka, kjer se najprej pokaže nastanek osteoporoze. Preiskava je popolnoma neboleča.

Predstavitev aparata

Aparat z rentgenskimi žarki preslikamo celotno telo. Ker imajo tkiva različne lastnosti prepuščanja žarkov, lahko na ta način najbolj natančno ugotavljamo delež različnih tkiv v telesu.

E-novice