Meritev sestave telesa

Kratka predstavitev aparata

Aparat DEX a se prvotno uporablja za merjenje mineralne kostne gostote, a z dodano računalniško podporo ga lahko lahko prav tako uporabimo za merjenje sestave telesa - delež maščobe, mišice in kosti.

Kako poteka meritev

Sama meritev je povsem neboleča in traja cca 5 min . Preiskovanec se uleže na preiskovalno mizo, nakar z rentgenskimi žarki preslikamo celotno telo. Ker tkiva v telesu različno prepuščajo rentgenske žarke, lahko na ta način ugotovimo različen delež tkiv v telesu.

Kaj ugotovimo z preiskavo

S temi meritvami ugotovimo kakšen tip človeka smo. Ali bolj ginoidni tip ali androidni tip.

Ginoidni tip pomeni hruškast tip človeka, maščoba se mu kopiči predvsem v področju stegen. Za androidnega tipa pa je značilna jabolčna oblika – jabolčni tip, kjer se maščoba kopiči predvsem centralno- v trebuhu.

Komu priporočamo preiskavo

  • Vabljeni vsi, ki želite izvedeti kakšen tip človeka ste,
  • vsi, ki želite spremljati spremembe v svojem telesu, delež maščob in delež mišic,
  • vsi, ki se ukvarjajte z športom,
  • vsi, ki ste se odločili za hujšanje,
  • vsi, ki hodite na razne tretmaje za raztapljanje maščob in preoblikovanje telesa

Po sami preiskavi dobite izvid, katerega vam naše punce iz Zale – centra za kineziologijo in rehabilitacijo z veseljem odčitajo in vam dajo tudi nadaljnje napotke.

Preiskava ni škodljiva. Kontraindicirano je le za nosečnice.

Željko Pleša, dr. med.
specialist splošne medicine

Željko Pleša, dr. med., specialist splošne medicine, je leta 1987 diplomiral na Medicinski fakulteti v Zagrebu ter leta 1988 uspešno opravil strokovni izpit. Tri leta je delal v Zdravstvenem domu v Zaprešiču kot zdravnik v urgentni službi, nato pa šest let na delovnem mestu šolskega dispanzerja.

Specializacijo za družinskega zdravnika je uspešno zaključil z izpitom leta 2000 v Zagrebu in nadaljeval delo kot družinski zdravnik v Zdravstvenem domu v Zaprešiču. V sklopu preventivnega dela je deloval kot strokovni sodelavec v reviji "Špigel", radijskih oddajah o preprečevanju odvisnosti na radiu Zaprešič, deloval je kot svetovalec za družinske probleme, sodeloval s Centrom za odvisnosti Klinične bolnišnice "Vrapče" in "Sestre milosrdnice" ter izvajal metadonski program. Leta 2004 je opravil dodatno izobraževanje s področja denzitometrije (merjenja kostne gostote).

Jerneja Kadivnik
diplomirana inženirka radiologije
  • Meritve kostne gostote
  • Meritve sestave telesa
ponedeljek  
torek  
sreda  
četrtek  
petek  

E-novice