Merjenje kostne gostote

Osteoporozo imenujemo tiha bolezen, saj dokler se kost ne zlomi, osteoporoza ne povzroča nobenih težav. Edini način da osteoporozo pravočasno odkrijemo in zdravimo je merjenje mineralne kostne gostote kosti. Kostno gostoto merimo s posebno napravo ( DXA – dvoenergetska rentgenska absorbcijometrija ), ki deluje na podlagi rentgenskih žarkov. Sevanje pri tej diagnostični metodi je zanemarljivo, saj je dejansko manjše od tistega sevanja, ki ga prejmemo v enem dnevu iz okolja.

Meritev je opravljena v nekaj minutah, je neboleča in zelo natančna. Meritev se opravi v ležečem položaju. Izmeri se kostna gostota v ledvenem predelu hrbtenice, ter na obeh kolkih. S temi meritvami ugotavljamo osteoporozo, oziroma s pomočjo dobljenih rezultatov lahko tudi napovemo kakšna je verjetnost zloma v naslednjih desetih letih ( FRAX).

Prav tako izvid meritve dobite takoj,  seveda z interpretacijo našega zdravnika, kateri vam svetuje tudi nadaljnjo terapijo za morebitno zdravljenje ali preprečevanje osteoporoze.

Prav tako s ponovnimi meritvami ( ob kontroli ) ocenimo izgubo kostne mase ali pa spremljamo učinek zdravljenja osteoporoze.

Željko Pleša, dr. med.
specialist splošne medicine

Željko Pleša, dr. med., specialist splošne medicine, je leta 1987 diplomiral na Medicinski fakulteti v Zagrebu ter leta 1988 uspešno opravil strokovni izpit. Tri leta je delal v Zdravstvenem domu v Zaprešiču kot zdravnik v urgentni službi, nato pa šest let na delovnem mestu šolskega dispanzerja.

Specializacijo za družinskega zdravnika je uspešno zaključil z izpitom leta 2000 v Zagrebu in nadaljeval delo kot družinski zdravnik v Zdravstvenem domu v Zaprešiču. V sklopu preventivnega dela je deloval kot strokovni sodelavec v reviji "Špigel", radijskih oddajah o preprečevanju odvisnosti na radiu Zaprešič, deloval je kot svetovalec za družinske probleme, sodeloval s Centrom za odvisnosti Klinične bolnišnice "Vrapče" in "Sestre milosrdnice" ter izvajal metadonski program. Leta 2004 je opravil dodatno izobraževanje s področja denzitometrije (merjenja kostne gostote).

Jerneja Kadivnik
diplomirana inženirka radiologije
  • Meritve kostne gostote
  • Meritve sestave telesa
ponedeljek  
torek  
sreda  
četrtek  
petek  

E-novice