Lasersko odstranjevanje krčnih žil

146dfbf445_61968908.jpg

Kaj so krčne žile?

Zvijugane podkožne vene na nogah, spremenjena in porjavela koža okrog gležnjev oziroma na goleni, modrikaste manjše ali večje žilice v koži, oteklina nog vse to so težave, bolezen, ki smo jo včasih videli pri naših dedkih in babicah sedaj pa smo že v “letih”, ko se spodobnimi težavami spopada marsikdo med nami. Obolenje je zelo pogosto in prizadene kar okrog polovico vseh ljudi. 

Ženske so prizadete nekoliko pogosteje kot moški, je pa res, da so dame nekoliko prej in pogosteje podvržene krčnim žilam. 

Obolenje spremljajo tudi naslednji občutki: 

  • težke, topo boleče noge, občutek “nabitih” otečenih nog, srbenje …
  • utrujene noge

Ponoči se lahko pojavijo tudi krči, pri zelo napredovali bolezni pa se pojavijo rane na nogah (golenih), ki so zelo boleče, pogosto vnete in se zelo težko in dolgo zdravijo. 

Screenshot at Jun 08 13-11-16.png

Kako se krčne žile zdravijo

Če simptomi niso moteči, zadostuje, če bolnik spremeni življenjski slog in uredi telesno težo, se osredotoča na gibanje, dviguje noge in nosi elastično kompresijo. V vseh stopnjah bolezni pride v poštev zdravljenje z zdravili, ki vplivajo na vene. Med ta zdravila spadajo bioflavonoidi, ki se jemljejo v obliki tablet in so sestavni del zdravljenja težav, ki jih povzročajo krčne žile predvsem v zgodnjih stopnjah, saj povečajo elastičnost ven, zavirajo vnetne procese v venski zaklopki in v steni ven ter delujejo na prepustnost kapilar. 

Zdravljenje z venoaktivnimi zdravili navadno predpiše osebni zdravnik, specialist pa pacientu po pogovoru in pregledu običajno predpiše še kompresijski pripomoček povoj ali kompresijske nogavice različnih stopenj in dolžin. Specialist pred odločitvijo o nadaljnjem zdravljenju opravi ultrazvočno preiskavo povrhnjega in globokega venskega sistema spodnjih okončin, po potrebi še meritev gleženjskega indeksa ali eno od pletizmografskih preiskav venskega sistema nog. V redkih primerih je za celostno opredelitev stanja venskega sistema potrebna še preiskava z računalniško tomografijo (CT), magnetno resonančno tomografijo (MR) ali klasično invazivno venografijo.

Na podlagi ugotovitev nato specialist v izčrpnem pogovoru 

pacientu predstavi vse možnosti zdravljenja in pričakovane učinke 

le-tega, predvsem invazivne oblike zdravljenja, kot so:

  • skleroterapija - zaprtje obolelih žil s pomočjo vbrizganja kemičnega sklerozanta
  • endovenska termična ablacija - zaprtje obolele vene z laserjem ali z radiofrekvenco
  • mehanokemično ablacijo ali zaprtje obolele žile
  • zaprtje obolelih žil z pomočjo endovenskega lepila - naj modernejša metoda, ki ne zahteva niti lokalne anestezije in v večini primerov ni potrebna kompresijska nogavica
Screenshot at Jun 08 13-22-48.png

Prednosti endovenske metode zdravljenja krčnih žil:

  • laser
  • radiofrekvenca
  • mehanokemična ablacija in ablacija z lepilom

Ves poseg je voden s pomočjo ultrazvoka, operator torej v vsakem trenutku podrobno »vidi« vsa tkiva, kjer se vrši poseg in je zato možna velika, milimetrska natančnost posega. 

Večina posega se opravi skozi milimetrsko luknjico (ali nekaj luknjic) na koži in niso potrebni kirurški rezi. Luknjice se same zacelijo v okroglaste 2 do 3 mm velike nekoliko temnejše pike na koži, ki spominjajo na kožna znamenja. 

Za izvedbo endovenskega posega je potrebna le lokalna anestezija, okrog tretirane žile. Za kemične metode in ablacijo z lepljenjem ni potrebna niti lokalna anestezija! 

Bolečine po posegu so v primerjavi s klasičnim kirurškim posegom pomembno manjše le v polovici primerov pa pacienti poročajo, da so bili po endovenskem posegu popolnoma brez bolečin.

Pri endovenskem zdravljenju je pomembno manj podkožnih podplutb. Za bolnika je po minimalno invazivnem endovenskem posegu pooperativna rehabilitacija mnogo manj naporna in obremenjujoča. 

shutterstock-470469353_large.jpg

Ali je zdravljenje krčnih žil vedno možno?

V nekaterih primerih res obstajajo zadržki za zdravljenje: 

  • kompresijska terapija je kontraindicirana pri resni bolezni perifernih ven, sklerozacijska terapija ni možna, če je pacient alergičen na sklerozacijsko snov. Sveža venska tromboza ali pljučna embolija, dolgotrajna priklenitev na posteljo ali invalidski voziček, okužba (pri sklerozaciji s peno tudi znan odprt foramen ovale v srcu) so prav tako faktorji, ki onemogočajo sklerozacijo ali termično endovensko zdravljenje. 

Obstaja še nekaj stanj (nosečnost, trombofilija, aktivno rakavo obolenje) pri katerih je zdravljenje ob skrbnem pretehtanju razlogov še vedno možno. 

32.jpg

Kako je z uspešnostjo posameznih metod zdravljenja?

Po dosedanjih študijah so endovenske, predvsem termične metode zdravljenja kratkoročno in dolgoročno uspešne pri več kot devetdesetih odstotkih bolnikov. Uspešnost klasičnega kirurškega zdravljenja je nekoliko slabša, vendar pa se v nekaterih primerih kirurškemu zdravljenju zaradi omejujočih tehničnih oziroma anatomskih okoliščin ni možno izogniti. 

Načrtovanje zdravljenja v našem centru vedno poteka s skrbno diagnostično obravnavo in izčrpnim osebnim pogovorom s specialistom.

Skrbno načrtujemo tudi optimalen čas posega in vam podrobno svetujemo ravnanje v dneh in tednih po posegu. Za konzultacije po posegu vam je operater vedno dosegljiv po telefonu ali preko elektronske pošte. Specialisti v našem centru so vam z veseljem na voljo za diagnostiko in svetovanje, tudi v primeru, da se iz medicinskih ali osebnih razlogov za poseg ne odločite. Operater je edini v državi z mednarodnim, evropskim izpitom, in ima obsežnejše izkušnje z vsemi razpoložljivimi in najmodernejšimi metodami endovenskega zdravljenja. 

Petra Tomaževič Pupić
dr.med., spec. splošne kirurgije

Medicinko fakulteto je v Ljubljani zaključila leta 2008, naslednje leto je pričela s specializacijo iz splošne kirurgije. Specialistični izpit je januarja 2017 opravila s pohvalo. Redno je zaposlena v Splošni bolnišnici Novo mesto. Že tekom specializacije se je usmerjeno ukvarjala z žilnimi obolenji. Njeno ožje področje so obolenja ven, kjer opravlja klasične in laserske posege na krčnih žilah. Opravlja pa tudi revaskularizacijske operacije na arterijah okončin ter vratnih arterijah.

Matija Čakar
diplomirani zdravstvenik
Tadeja Perčič
srednja medicinska sestra

Za več informacij in naročila pokličite na telefon:

07 49 03 000

E-novice

Ambulante Krško

ARISTOTEL Krško
Kolodvorska ulica 7a
8270 Krško
07 49 03 000
info@aristotel.si
aristotel.si

Ambulante Novo mesto

ARISTOTEL Novo mesto
Gubčeva ulica 22
8000 Novo mesto
07 33 82 002
infonm@aristotel.si

Uradni podatki

ARISTOTEL, zdravstveni center d. o. o.
Ulica Ilije Gregoriča 18a
8270 Krško
ID za DDV: SI56195630
IBAN: SI56 6000 0000 0235 490 (LON d. d.)

IBAN: SI56 0315 5108 7549 280 (SKB d. d.)

IBAN: SI56 1010 0005 8431 243 (Intesa Sanpaolo d. d.)