Lasersko odstranjevanje krčnih žil

146dfbf445_61968908.jpg

Kaj so krčne žile?

Zvijugane podkožne vene na nogah, spremenjena in porjavela koža okrog gležnjev oziroma na goleni, modrikaste manjše ali večje žilice v koži, oteklina nog vse to so težave, bolezen, ki smo jo včasih videli pri naših dedkih in babicah sedaj pa smo že v “letih”, ko se spodobnimi težavami spopada marsikdo med nami. Obolenje je zelo pogosto in prizadene kar okrog polovico vseh ljudi. 

Ženske so prizadete nekoliko pogosteje kot moški, je pa res, da so dame nekoliko prej in pogosteje podvržene krčnim žilam. 

Obolenje spremljajo tudi naslednji občutki: 

 • težke, topo boleče noge, občutek “nabitih” otečenih nog, srbenje …
 • utrujene noge

Ponoči se lahko pojavijo tudi krči, pri zelo napredovali bolezni pa se pojavijo rane na nogah (golenih), ki so zelo boleče, pogosto vnete in se zelo težko in dolgo zdravijo. 

Screenshot at Jun 08 13-11-16.png

Kako se krčne žile zdravijo

Če simptomi niso moteči, zadostuje, če bolnik spremeni življenjski slog in uredi telesno težo, se osredotoča na gibanje, dviguje noge in nosi elastično kompresijo. V vseh stopnjah bolezni pride v poštev zdravljenje z zdravili, ki vplivajo na vene. Med ta zdravila spadajo bioflavonoidi, ki se jemljejo v obliki tablet in so sestavni del zdravljenja težav, ki jih povzročajo krčne žile predvsem v zgodnjih stopnjah, saj povečajo elastičnost ven, zavirajo vnetne procese v venski zaklopki in v steni ven ter delujejo na prepustnost kapilar. 

Zdravljenje z venoaktivnimi zdravili navadno predpiše osebni zdravnik, specialist pa pacientu po pogovoru in pregledu običajno predpiše še kompresijski pripomoček povoj ali kompresijske nogavice različnih stopenj in dolžin. Specialist pred odločitvijo o nadaljnjem zdravljenju opravi ultrazvočno preiskavo povrhnjega in globokega venskega sistema spodnjih okončin, po potrebi še meritev gleženjskega indeksa ali eno od pletizmografskih preiskav venskega sistema nog. V redkih primerih je za celostno opredelitev stanja venskega sistema potrebna še preiskava z računalniško tomografijo (CT), magnetno resonančno tomografijo (MR) ali klasično invazivno venografijo.

Na podlagi ugotovitev nato specialist v izčrpnem pogovoru 

pacientu predstavi vse možnosti zdravljenja in pričakovane učinke 

le-tega, predvsem invazivne oblike zdravljenja, kot so:

 • skleroterapija - zaprtje obolelih žil s pomočjo vbrizganja kemičnega sklerozanta
 • endovenska termična ablacija - zaprtje obolele vene z laserjem ali z radiofrekvenco
 • mehanokemično ablacijo ali zaprtje obolele žile
 • zaprtje obolelih žil z pomočjo endovenskega lepila - naj modernejša metoda, ki ne zahteva niti lokalne anestezije in v večini primerov ni potrebna kompresijska nogavica
Screenshot at Jun 08 13-22-48.png

Prednosti endovenske metode zdravljenja krčnih žil:

 • laser
 • radiofrekvenca
 • mehanokemična ablacija in ablacija z lepilom

Ves poseg je voden s pomočjo ultrazvoka, operator torej v vsakem trenutku podrobno »vidi« vsa tkiva, kjer se vrši poseg in je zato možna velika, milimetrska natančnost posega. 

Večina posega se opravi skozi milimetrsko luknjico (ali nekaj luknjic) na koži in niso potrebni kirurški rezi. Luknjice se same zacelijo v okroglaste 2 do 3 mm velike nekoliko temnejše pike na koži, ki spominjajo na kožna znamenja. 

Za izvedbo endovenskega posega je potrebna le lokalna anestezija, okrog tretirane žile. Za kemične metode in ablacijo z lepljenjem ni potrebna niti lokalna anestezija! 

Bolečine po posegu so v primerjavi s klasičnim kirurškim posegom pomembno manjše le v polovici primerov pa pacienti poročajo, da so bili po endovenskem posegu popolnoma brez bolečin.

Pri endovenskem zdravljenju je pomembno manj podkožnih podplutb. Za bolnika je po minimalno invazivnem endovenskem posegu pooperativna rehabilitacija mnogo manj naporna in obremenjujoča. 

shutterstock-470469353_large.jpg

Ali je zdravljenje krčnih žil vedno možno?

V nekaterih primerih res obstajajo zadržki za zdravljenje: 

 • kompresijska terapija je kontraindicirana pri resni bolezni perifernih ven, sklerozacijska terapija ni možna, če je pacient alergičen na sklerozacijsko snov. Sveža venska tromboza ali pljučna embolija, dolgotrajna priklenitev na posteljo ali invalidski voziček, okužba (pri sklerozaciji s peno tudi znan odprt foramen ovale v srcu) so prav tako faktorji, ki onemogočajo sklerozacijo ali termično endovensko zdravljenje. 

Obstaja še nekaj stanj (nosečnost, trombofilija, aktivno rakavo obolenje) pri katerih je zdravljenje ob skrbnem pretehtanju razlogov še vedno možno. 

32.jpg

Kako je z uspešnostjo posameznih metod zdravljenja?

Po dosedanjih študijah so endovenske, predvsem termične metode zdravljenja kratkoročno in dolgoročno uspešne pri več kot devetdesetih odstotkih bolnikov. Uspešnost klasičnega kirurškega zdravljenja je nekoliko slabša, vendar pa se v nekaterih primerih kirurškemu zdravljenju zaradi omejujočih tehničnih oziroma anatomskih okoliščin ni možno izogniti. 

Načrtovanje zdravljenja v našem centru vedno poteka s skrbno diagnostično obravnavo in izčrpnim osebnim pogovorom s specialistom.

Skrbno načrtujemo tudi optimalen čas posega in vam podrobno svetujemo ravnanje v dneh in tednih po posegu. Za konzultacije po posegu vam je operater vedno dosegljiv po telefonu ali preko elektronske pošte. Specialisti v našem centru so vam z veseljem na voljo za diagnostiko in svetovanje, tudi v primeru, da se iz medicinskih ali osebnih razlogov za poseg ne odločite. Operater je edini v državi z mednarodnim, evropskim izpitom, in ima obsežnejše izkušnje z vsemi razpoložljivimi in najmodernejšimi metodami endovenskega zdravljenja. 

asist. dr. Matjaž Vrtovec
dr. med., specialist radiologije, EBIR

4.12.2003 je opravil izpit iz radiologije med letom 2000 in 2004 pa je bil predsednik Strokovnega centra za prvo pomoč pri RK Slovenija. V tej funkciji organizator več državnih preverjanj iz PP, skupaj z Republiško Upravo za zaščito in reševanje, prenova sistema poučevanja inštruktorjev prve pomoči pri RKS, pridobitev mednarodnega certifikata za sistem poučevanja inštruktorjev PP.

Njegovi dosežki: 

 • Med letom 2002 in 2003 je bil tudi član upravnega odbora Evropske kampanje za cestno varnost otrok pri Evropski organizaciji Rdečega križa.
 • Med letom 2000 in 2012 je opravljal delo na področju interventne in kardiovaskularne radiologije na Radiološkem Inštitutu UKC Ljubljana.
 • Med letom 2007 in 2010 je postal vodja Službe za kakovost Radiološkega inštituta UKC Ljubljani.
 • Na PET-CT v okviru Klinike za Nuklearno medicino v UKC Ljubljana je pričel opravlajti 01.01.2010.
 • Oktobera 2010 je začel sodelovati v kateterskem laboratoriju Klinike za žilne bolezni UKC Ljubljana, pod vodstvom predstojnika prof. dr. Aleša Blinca, dr.med. Ta je nosilec klinične odgovornosti za delovanje Kateterskega laboratorija KOŽB.
 • Nosilec predlaganega terciarnega projekta v letu 2013: Endovensko zdravljenje varic in kroničnih venskih ulkusov na Dermatološki kliniki UKC Ljubljana (predstojnica asist. dr. Tanja Planinšek Ručigaj, dr.med.)
 • Vpis na doktorski študij Biomedicine v letu 2010 - 2011 pod vodstvom mentorja prof. dr. Aleša Blinca, dr.med.
  • Od leta 2010 do 2018 je uvedel več novih metod diagnostike in zdravljenja na različnih klinikah UKC Ljubljana: (perkutano zapiranje traheobronhialnih fistul pri pacientih po pulmektomiji, v sodelovanju s Kliniko za torakalno kirurijo UKC Ljubljana, diagnostika majhnih insulinomov s pomočjo arterijske stimulacije in venskega vzorčenja, v povezavi s Kliniko za diabetes in bolezni presnove UKC Ljubljana, uvedba CO2 injektorske tehnologije za izvedbo endovaskularnih posegov na arterijah pri pacientih z alergijo na jod ali okrnjeno ledvično funkcijo na Kliniki za žilne bolezni UKC Ljubljana (trenutno smo še vedno edini kateterski laboratorij s tako tehnologijo na področju Balkana), protokol natančne anatomske opredelitve srca in aorte pred izvedbo kirurške zamenjave aortne zaklopke z minimalno invazivnim, medrebernim lateralnim pristopom, v sodelovanju s prof. Geršakom in Kliniko za kirurgijo srca in ožilja UKC Ljubljana, uvedba več novih metod endovenskega zdravljenja kronične venske insuficience na Dermatovenerološki kliniku UKC Ljubljana: Cerma-Vein zdravljenje z vodno paro, kemične ablacije s Clari-Vein sistemom, zdravljenje z radiofrekvenčno ablacijo (sistem VNUS ClosureFAST), zdravljenje z endovenskim lepilom, sistem Vena-Seal.
 • Uspešno je opravil evropski izpit s področja interventne radiologije EBIR septembra 2015 v Lizboni, Portugalska kasneje 27. 10. 2017 pa je uspešno zagovarjal svoj doktorat.
 • Junij 2018 pa je bil razglašen za doktorja znanosti.
 • Na Katedri za slikovno diagnostiko Medicinske fakultete UL v Ljubljani od 2011 do sedaj opravlja tudi funkcijo asistenta.
 • Od julija 2018 vodja dejavnosti dermatokirurgije na Dermatovenerološki kliniki v Ljubljani.

Sodelovanje:

od leta 1999 do sedaj je sodeloval na številnih domačih in mednarodnih strokovnih kongresih, s predavanji ali vabljenimi predavanji (npr. vabljena predavanja na evropskem kongresu Evropskega Venskega Foruma v Beogradu, 30.06.2013, vabljeno predavanje na 5. slovenkem endokrinološkem kongresu z mednarodno udeležbo oktobra 2014 v Mariboru, sodelovanje na evropskem kongresu EURO-PREVENT aprila 2018 v Ljubljani, redna aktivna udeležba na evropskih kongresih CIRSE – Cardiovascular and Intervetional Radiological Society of Europe. Sodelavec-pripravljalec izpitnega gradiva izpraševalec EBIR, na evropskem nivoju.

Letno opravi 300 do 500 endovaskularnih posegov.

Petra Tomaževič Pupić
dr.med., spec. splošne kirurgije

Medicinko fakulteto je v Ljubljani zaključila leta 2008, naslednje leto je pričela s specializacijo iz splošne kirurgije. Specialistični izpit je januarja 2017 opravila s pohvalo. Redno je zaposlena v Splošni bolnišnici Novo mesto. Že tekom specializacije se je usmerjeno ukvarjala z žilnimi obolenji. Njeno ožje področje so obolenja ven, kjer opravlja klasične in laserske posege na krčnih žilah. Opravlja pa tudi revaskularizacijske operacije na arterijah okončin ter vratnih arterijah.

Matija Čakar
diplomirani zdravstvenik
Tadeja Perčič
srednja medicinska sestra

Za več informacij in naročila pokličite na telefon:

07 49 03 000

E-novice

Ambulante Krško

ARISTOTEL Krško
Kolodvorska ulica 7a
8270 Krško
07 49 03 000
info@aristotel.si
aristotel.si

Ambulante Novo mesto

ARISTOTEL Novo mesto
Gubčeva ulica 22
8000 Novo mesto
07 33 82 002
infonm@aristotel.si

Uradni podatki

ARISTOTEL, zdravstveni center d. o. o.
Ulica Ilije Gregoriča 18a
8270 Krško
ID za DDV: SI56195630
IBAN: SI56 6000 0000 0235 490 (LON d. d.)

IBAN: SI56 0315 5108 7549 280 (SKB d. d.)

IBAN: SI56 1010 0005 8431 243 (Intesa Sanpaolo d. d.)