KK 07 49 03 000 NM 07 33 82 002

Lasersko odstranjevanje krčnih žil

146dfbf445_61968908.jpg

Kaj so krčne žile?

Zvijugane podkožne vene na nogah, spremenjena in porjavela koža okrog gležnjev oziroma na goleni,modrikaste manjše ali večje žilice v koži, oteklina nog vse to so težave, bolezen, ki smo jo včasih videli pri naših dedkih in babicah – sedaj pa smo že v letih, ko se spodobnimi težavami spopada marsikdo med nami.Obolenje je zelo pogosto in prizadene kar okrog polovico vseh ljudi. Ženske so prizadete nekoliko pogosteje kot moški (pa tudi, resnici na ljubo, dame nekoliko prej in pogosteje krčne žile tudi dejansko motijo, oziroma imajo z njimi večje težave).Poleg opisanih vidnih sprememb,obolenje spremljajo tudi naslednji občutki: težke,topo boleče noge, občutek»nabitih«, otečenih nog,srbenje, noge so utrujene,predvsem ponoči pa se lahko pojavijo tudi krči(odtod lepo slovensko poimenovanje – krčne žile). Pri zelo napredovali bolezni se pojavijo rane na nogah(golenih), ki so zelo boleče, pogosto vnete in se zelo težko in dolgo zdravijo. 

shutterstock-470469353_large.jpg

Ali je zdravljenje krčnih žil vedno možno?

V nekaterih primerih res obstajajo zadržki za zdravljenje: kompresijska terapija je kontraindicirana pri resni bolezni perifernih ven, sklerozacijska terapija ni možna če je pacient alergičen na sklerozacijsko snov. Sveža venska tromboza ali pljučna embolija, dolgotrajna priklenitev na posteljo ali invalidski voziček,okužba (pri sklerozaciji s peno tudi znan odprt foramen ovale v srcu) so prav tako faktorji, ki onemogočajo sklerozacijo ali termično endovensko zdravljenje. Obstaja še nekaj stanj (nosečnost, trombofilija, aktivno rakavo obolenje) pri katerih je zdravljenje ob skrbnem pretehtanju razlogov še vedno možno. 

32.jpg

Kako je z uspešnostjo posameznih metod zdravljenja?

Po dosedanjih študijah so endovenske, predvsem termične metode zdravljenja kratkoročno in dolgoročno uspešne pri več kot devetdesetih odstotkih bolnikov. Uspešnost klasičnega kirurškega zdravljenja je nekoliko slabša, vendar pa se v nekaterih primerih kirurškemu zdravljenju zaradi omejujočih tehničnih oziroma anatomskih okoliščin ni možno izogniti. 

Načrtovanje zdravljenja v našem centru vedno poteka s skrbno diagnostično obravnavo in izčrpnim osebnim pogovorom s specialistom.

Skrbno načrtujemo tudi optimalen čas posega in vam podrobno svetujemo ravnanje v dneh in tednih po posegu. Za konzultacije po posegu vam je operater vedno dosegljiv po telefonu ali preko elektronske pošte. Specialisti v našem centru so vam z veseljem na voljo za diagnostiko in svetovanje, tudi v primeru, da se iz medicinskih ali osebnih razlogov za poseg ne odločite. Operater je edini v državi z mednarodnim, evropskim izpitom, in ima obsežnejše izkušnje z vsemi razpoložljivimi in najmodernejšimi metodami endovenskega zdravljenja. 

asist. dr. Matjaž Vrtovec, dr. med.
specialist radiologije, EBIR

Specialistični izpit iz radiologije 4.12.2003

Predsednik Strokovnega centra za prvo pomoč pri RK Slovenije v letih 2000-2004

(v tej funkciji organizator več državnih preverjanj iz PP, skupaj z Republiško Upravo za zaščito in reševanje, prenova sistema poučevanja inštruktorjev prve pomoči pri RKS, pridobitev mednarodnega certifikata za sistem poučevanja inštruktorjev PP)

Član upravnega odbora Evropske kampanje za cestno varnost otrok pri Evropski organizaciji Rdečega križa v letih 2002-2003

Delo na področju interventne in kardiovaskularne radiologije na Radiološkem Inštitutu UKC Ljubljana v letih 2000-2012

Vodja Službe za kakovost Radiološkega inštituta UKC Ljubljana v letih 2007-2010

Pričetek dela na PET-CT v okviru Klinike za Nuklearno medicino UKC Ljubljana, 01.01.2010

Začetek sodelovanja v kateterskem laboratoriju Klinike za žilne bolezni UKC Ljubljana, oktober 2010 (Predstojnik Prof.dr. Aleš Blinc,dr.med.). Nosilec klinične odgovornosti za delovanje Kateterskega laboratorija KOŽB

Nosilec predlaganega terciarnega projekta v letu 2013: Endovensko zdravljenje varic in kroničnih venskih ulkusov na Dermatološki kliniki UKC Ljubljana (predstojnica Asist.dr.Tanja Planinšek – Ručigaj, dr.med.)

Vpis na doktorski študij Biomedicine v šol.letu 2010-2011 (Mentor prof.dr. Aleš Blinc,dr.med.)

V letih 2010 do 2018 uvedba več novih metod diagnostike in zdravljenja na različnih klinikah UKC Ljubljana:

Perkutano zapiranje traheobronhialnih fistul pri pacientih po pulmektomiji, v sodelovanju s Kliniko za torakalno kirurijo UKC Ljubljana

Diagnostika majhnih insulinomov s pomočjo arterijske stimulacije in venskega vzorčenja, v povezavi s Kliniko za diabetes in bolezni presnove UKC Ljubljana

Uvedba CO2 injektorske tehnologije za izvedbo endovaskularnih posegov na arterijah pri pacientih z alergijo na jod ali okrnjeno ledvično funkcijo na Kliniki za žilne bolezni UKC Ljubljana (trenutno smo še vedno edini kateterski laboratorij s tako tehnologijo na področju Balkana)

Protokol natančne anatomske opredelitve srca in aorte pred izvedbo kirurške zamenjave aortne zaklopke z minimalno invazivnim, medrebernim lateralnim pristopom, v sodelovanju s prof. Geršakom in Kliniko za kirurgijo srca in ožilja UKC Ljubljana

Uvedba več novih metod endovenskega zdravljenja kronične venske insuficience na Dermatovenerološki kliniku UKC Ljubljana: Cerma-Vein zdravljenje z vodno paro, kemične ablacije s Clari-Vein sistemom, zdravljenje z radiofrekvenčno ablacijo (sistem VNUS ClosureFAST), zdravljenje z endovenskim lepilom, sistem Vena-Seal.

Uspešno opravljen evropski izpit s področja interventne radiologije EBIR septembra 2015 v Lizboni, Portugalska

Uspešen zagovor doktorske naloge 27.10.2017

Promocija v doktorja znanosti junij 2018

Asistent na Katedri za slikovno diagnostiko Medicinske fakultete UL v Ljuljani, od 2011 do sedaj.

Sodelovanje (1999 do sedaj) na številnih domačih in mednarodnih strokovnih kongresih, s predavanji ali vabljenimi predavanji – npr. vabljena predavanja na evropskem kongresu Evropskega Venskega Foruma v Beogradu, 30.06.2013, vabljeno predavanje na 5. slovenkem endokrinološkem kongresu z mednarodno udeležbo oktobra 2014 v Mariboru, sodelovanje na evropskem kongresu EURO-PREVENT aprila 2018 v Ljubljani, redna aktivna udeležba na evropskih kongresih CIRSE – Cardiovascular and Intervetional Radiological Society of Europe. Sodelavec-pripravljalec izpitnega gradiva izpraševalec EBIR, na evropskem nivoju.

Od julija 2018 vodja dejavnosti dermatokirurgije na Dermatovenerološki kliniki v Ljubljani

Letno opravi 300 do 500 endovaskularnih posegov.

Petra Tomaževič Pupić, dr.med.,
spec. splošne kirurgije

je Medicinko fakulteto v Ljubljani je zaključila leta 2008, naslednje leto je pričela s specializacijo iz splošne kirurgije. Specialistični izpit je januarja 2017 opravila s pohvalo. Redno je zaposlena v Splošni bolnišnici Novo mesto. Že tekom specializacije se je usmerjeno ukvarjala z žilnimi obolenji. Njeno ožje področje so obolenja ven, kjer opravlja klasične in laserske posege na krčnih žilah. Opravlja pa tudi revaskularizacijske operacije na arterijah okončin ter vratnih arterijah.

Petra Stojanović
zdravstveni tehnik

Za več informacij in naročila pokličite na telefon:

07 49 03 000

E-novice