Ambulanta za osteoporozo

Kaj je osteoporoza?

Osteoporoza je po definiciji Svetovne Zdravstvene Organizacij (WHO) bolezen kosti, katere glavne značilnosti so: zmanjšana gostota kosti in nastanek sprememb v njihovi strukturi, zato so take kosti dosti bolj podvržene lomom in prelomom.

Osteoporoza pomeni porozne kosti, kosti ki so bile močne, postanejo krhke in lomljive. Pri osteoporozi nam lahko  vsakdanji gibi povzročjo zlome ( dvig vnuka, dvig vedra….), večina ljudi ponavadi ne ve, da ima osteoporozo vse dokler ne pride do zloma kosti. Ko se kost zlomi pomeni, da je bolezen že napredovala.

Osteoporoza je sicer bolezen starejših ljudi, ki prizadane tako žensko populacijo kot prav tako moško populacijo. Pri ljudjeh z osteoporozo se najpogosteje zlomijo vretenca, kolki ali roka tik nad zapestjem.

Osteoporozni zlomi pustijo seveda za seboj tudi marsikatere posledice, kot recimo zlomi vretenc zaradi krhkosti kosti. Ti zlomi vretenc ostanejo najpogosteje neprepoznavni, saj se bolniki  zmanjšajo za več centimetrov ter prav tako hrbet postane ukrivljen.

Kdo so kandidati

Najpogosteje prizadene ženske po izgubi menstruacije. Prizadene tudi vse, ki imajo družinsko obremenitev za osteoporozo. Ogrožena so tudi mlada dekleta z anoreksijo in bulimijo. Bolezen prizadene prav tako tudi moške predvsem po 55 letu.

Kako poteka preiskava

Preiskovanec se namesti na preiskovalno mizo, glava aparata se zapelje čez preiskovanca, le tega namestimo v različne položaje-na tak način dobimo sliko ledvene hrbtenice ter oba kolka, kjer se najprej pokaže nastanek osteoporoze. Preiskava je popolnoma neboleča.

Predstavitev aparata

Aparat z rentgenskimi žarki preslikamo celotno telo. Ker imajo tkiva različne lastnosti prepuščanja žarkov, lahko na ta način najbolj natančno ugotavljamo delež različnih tkiv v telesu.

Vzroki za osteoporozo

Pri bolezni kot je osteoporoza vseh vzrokov za nastanek še ne poznamo. Poznamo pa nekatere dejavnike tveganja, ki zelo povečajo tveganje nastanka osteoporoze.

Ti dejavniki tveganja za nastanek osteoporoze so naslednji:

  • Spol (ženske bolj ogrožene zaradi izgube hormonske zaščite po prenehanju menstruacije – tudi zgodnja menopavza )
  • Starost (starejši kot smo večje je tveganje za nastanek osteoporoze)
  • Telesna teža ( tveganje za nastanek osteoporoze se pojavi tudi če tehtate manj kot cca 60 kg ter imate drobne kosti)
  • Dednost( osteoporoza je dedna bolezen)
  • Prehrana ( premajhen vnos hrane bogate s kalcijem )
  • Pomanjkanje vitamina D
  • Pomanjkanje telesne vadbe prav tako lahko povzroči nastanek osteoporoze (daljša nedejavnost, vezanost na posteljo)
  • Razvade kot so kajenje in alkohol, prav tako lahko povzročijo nastanek osteoporoze

Tudi nekatera zdravila lahko vplivajo na zmanjšanje kostne gostote. To so zdravila iz skupine glukokortikoidov, ki jih uporabljamo za zdravljenje astme, artritisa, kronične črevesne bolezni, lupus…

Prav tako lahko osteoporozo povzročijo nekatera zdravila za zdravljenje raka prostate in zdravljenje raka dojke.

Nekaj o sestavi kosti

Kosti so sestavljene predvsem iz beljakovinskega ogrodja, v katerega se nalagata kalcij in fosfat. Zaradi tega so kosti močne in prožne obenem, tako da lahko kljubujejo največjim obremenitvam. Kosti se vse življenje prenavljajo  Stara kost se razgradi in tako v prostoru, ki nastaja nastane nova kost. Tako se ves skelet obnovi v desetih letih. Največjo kostno maso dosežemo do 30 leta starosti, pozneje se začne kostna masa manjšati. Ta proces manjšanja kostne gostote se zelo pospeši pri ženskah v prvih petih letih po menopavzi.