Merjenje kostne gostote

Osteoporozo imenujemo tiha bolezen, saj dokler se kost ne zlomi, osteoporoza ne povzroča nobenih težav. Edini način da osteoporozo pravočasno odkrijemo in zdravimo je merjenje mineralne kostne gostote kosti. Kostno gostoto merimo s posebno napravo ( DXA – dvoenergetska rentgenska absorbcijometrija ), ki deluje na podlagi rentgenskih žarkov. Sevanje pri tej diagnostični metodi je zanemarljivo, saj je dejansko manjše od tistega sevanja, ki ga prejmemo v enem dnevu iz okolja.

Meritev je opravljena v nekaj minutah, je neboleča in zelo natančna. Meritev se opravi v ležečem položaju. Izmeri se kostna gostota v ledvenem predelu hrbtenice, ter na obeh kolkih. S temi meritvami ugotavljamo osteoporozo, oziroma s pomočjo dobljenih rezultatov lahko tudi napovemo kakšna je verjetnost zloma v naslednjih desetih letih ( FRAX).

Prav tako izvid meritve dobite takoj,  seveda z interpretacijo našega zdravnika, kateri vam svetuje tudi nadaljnjo terapijo za morebitno zdravljenje ali preprečevanje osteoporoze.

Prav tako s ponovnimi meritvami ( ob kontroli ) ocenimo izgubo kostne mase ali pa spremljamo učinek zdravljenja osteoporoze.