Zdravljenje krčnih žil s skleroterapijo

Zdravljenje krčnih žil

12. 7. 2021

Krčne žile na nogah so modrikaste, nabrekle, zvijugane ali zasukane vene. Tiste, ki se nahajajo v koži, so na pogled podobne pajkovi mreži in jih zato imenujemo pajkaste vene. Krčne žile, ki so globlje, med mišicami nog, pa so lahko vidne kot temni trakovi pod kožo in kot izbokline. Najpogosteje se pojavijo na zadnji strani meč ali na notranji strani nog. Pogosteje se pojavljajo pri ženskah kot pri moških in so deloma tudi dedne.

O krčnih žilah

Krčne žile na nogah so modrikaste, nabrekle, zvijugane ali zasukane vene. Tiste, ki se nahajajo v koži, so na pogled podobne pajkovi mreži in jih zato imenujemo pajkaste vene. Krčne žile, ki so globlje, med mišicami nog, pa so lahko vidne kot temni trakovi pod kožo in kot izbokline. Najpogosteje se pojavijo na zadnji strani meč ali na notranji strani nog. Pogosteje se pojavljajo pri ženskah kot pri moških in so deloma tudi dedne.

Zakaj nastanejo krčne žile?

Krčne žile nastanejo zaradi neprimernega pretoka oz. zastoja krvi v žilah. V notranjosti ven se zaradi zastoja krvi veča pritisk, kar povzroča, da se vene čezmerno raztegujejo in vijugajo. Za nastanek krčnih žil na nogah je veliko dejavnikov tveganja. Lahko nastanejo zaradi prirojene slabosti sten žil, na njihov nastanek pa vplivajo tudi debelost, premalo gibanja, nenehno stanje ali sedenje pri opravljanju vsakdanjega dela in nezdrav življenjski slog (kava, kajenje, alkohol). 

Krčne žile po dolgotrajnem stanju ali sedenju povzročajo občutek utrujenih, napetih in težkih nog. Noge pogosto zatekajo v gležnju, vendar oteklina med spanjem uplahne. Sčasoma lahko krčne žile povzročijo spremembe na koži, kot so srbenje, občutljivost na dotik, temno obarvanje kože, rdečina, koža se stanjša, otrdi in postane občutljiva. Napredovanje bolezni sčasoma privede celo do razjed na golenih, krvavitev, vnetja povrhnjih žil in nastanka krvnih strdkov. Krčne žile so tudi z estetskega vidika lahko zelo moteče.

krcne_zile_pregled.jpg

Kako preprečiti krčne žile?

Za obvladovanje dejavnikov tveganja za nastanek krčnih žil in s tem za lajšanje težav, povezanih s krčnimi žilami, ter za preprečevanje dodatnih zapletov lahko veliko naredite sami. Če na primer med delom dolgo stojite ali sedite, se vmes večkrat sprehodite ali razgibajte stopala. S hojo, kolesarjenjem in plavanjem spodbudite pretok krvi po telesu. Noge si večkrat na dan od gležnjev proti kolenom tuširajte z mrzlo vodo, da krepite vene in zmanjšate morebitno oteklino.

Zdravljenje s skleroterapijo

Tako kot pri vseh drugih boleznih je tudi pri krčnih žilah bolje preprečevati kot zdraviti. Med najpomembnejše ukrepe sodita gibanje in izbira primernih športov. Kljub upoštevanju zdravega življenjskega sloga, pa je pri nekaterih ljudeh še vedno potrebno zdravljenje krčnih žil pri ustreznem zdravniku. 

Metode za zdravljenje krčnih žil

Obstaja veliko metod zdravljenja krčnih žil, med njimi pa tudi skleroterapija oz. postopek sklerozacije krčnih žil. Sklerozacija je postopek »zlepljenja« žil, ki je znan že vsaj 100 let. Zadnjih dvajset, predvsem pa zadnjih nekaj let je skleroterapija zelo napredovala in predstavlja najpogosteje izvedeno terapijo za zdravljenje krčnih žil na svetu. 

Pred začetkom sklerozacije krčnih žil je potrebno izključiti vsa morebitna stanja, pri katerih sklerozacije ne smemo opraviti, kot so alergije na sklerozantno sredstvo, globoka venska tromboza ali zgodovina krvnih strdkov, nepokretni bolniki, nosečnost, sladkorna bolezen in druge. Zdravljenje krčnih žil lahko v primeru, da skleroterapije ne moremo izvesti, opravimo s katerim od drugih možnih posegov. Zdravljenje s sklerozacijo se izvaja z vbrizgavanjem sklerozantnega sredstva v obliki tekočine ali pene v spremenjene vene. 

Vrste sklerozacije krčnih žil

Obstajajo tri glavne vrste sklerozacije krčnih žil, in sicer skleroterapija z glukozo, laserska skleroterapija in skleroterapija s peno. Glede na stanje krčnih žil se zdravnik odloči za ustrezno izbiro sklerozantnega sredstva. To sredstvo povzroča umetno vnetje venske stene, posledično pa brazgotino, ki obolelo krčno žilo končno zapre. Tako zdravljena krčna žila lahko minimalno peče, je trda, na koži nad njo se v začetku pojavi rdečina, nato modrikasto zeleno in pozneje rjavkasto obarvanje, ki ob rednem nameščanju kompresijskih povojev, kar je vedno del skleroterapije, in hoji dokaj hitro izgine. Takšna reakcija je normalna. 

Sklerozacija krčnih žil je neboleč in varen postopek, po zdravljenju pa je pacient takoj normalno sposoben opravljati vse aktivnosti. Po zdravljenju krčnih žil s sklerozacijo, zdravljena vena običajno izgine v nekaj tednih, zato lahko traja do mesec dni, da se vidi končni rezultat.

E-novice

Ambulante Krško

ARISTOTEL Krško
Kolodvorska ulica 7a
8270 Krško
07 49 03 000
info@aristotel.si
aristotel.si

Ambulante Novo mesto

ARISTOTEL Novo mesto
Gubčeva ulica 22
8000 Novo mesto
07 33 82 002
infonm@aristotel.si

Uradni podatki

ARISTOTEL, zdravstveni center d. o. o.
Ulica Ilije Gregoriča 18a
8270 Krško
ID za DDV: SI56195630
IBAN: SI56 6000 0000 0235 490 (LON d. d.)

IBAN: SI56 0315 5108 7549 280 (SKB d. d.)

IBAN: SI56 1010 0005 8431 243 (Intesa Sanpaolo d. d.)