KK 07 49 03 000 NM 07 33 82 002

O čakalnih dobah

V želji, da bi skrajšali dnevno čakalno dobo, Vas prosimo

V želji, da bi skrajšali dnevno čakalno dobo, Vas prosimo:

  • Vsi naročeni pacienti imajo prednost pred nenaročenimi, ne glede ob kateri uri so le ti prišli! Izjema so pacienti, ki imajo NUJNA stanja,
  • da pridete na pregled s kartico zdravstvenega zavarovanja,
  • če ste akutno zboleli pridite čim prej na začetku delavnika,
  • da napotnice naročite pravočasno (ne dan pred pregledom oz. celo na dan pregleda).
  • da se za pregled pri zdravniku pripravite - pridete s kartico KZZ, (zapišite si zdravila, težave, meritve pritiska, meritve telesne temperature, ...),
  • da preko telefona komunicirate z zdravniki ob koncu delavnika, ker s tem motite delo v ambulanti, za vse informacije, je na voljo sestra, ki vam bo dala ustrezna navodila in informacije, v primeru nujnih stanj in kriznih situacij, se vas takoj preveže k zdravniku,
  • da naročite recepte pri sestri tako, da pokličete ali oddate kartico ZZ in natančen poimenski seznam zdravil z navedeno količino dnevnega doziranja zdravil in načinom uživanja (v kolikor gre za stalno terapijo), recepte dvignete naslednji dan, pri uvedbi novih zdravil od specialistov, se zahteva izvid, na podlagi katerega vam vaš osebni zdravnik lahko to predpiše,
  • za vsako antibiotično zdravljenje je potreben zrd. pregled, laboratorij,
  • da se za pregled najavite telefonsko oz. ob prejšnjem obisku pri sestri (ne pri zdravniku), da najavite ali gre za krajši ali daljši obisk pri zdravniku (manj kot 15 minut oz. več kot 15 minut).

Velik del pacientov, sestavljajo starostniki, ki imajo oteženo gibanje, komuniciranje in pomnjenje. V takih primerih, je zaželjeno, da imajo le ti spremljevalca, bodisi družinskega člana,prijatelja, soseda,... za lažje komuniciranje in sodelovanje. To bo olajšalo delo zdravniku, s tem pa se tudi izognemo napačnemu jemanju zdravil, poteklih napotnic, nejasnosti,...

Ko pridete k osebnemu izbranemu zdravniku, se na pregled pripravite. Prinesite kopije specialističnih izidov, ki jih lahko obdržimo. Če potrebujete zdravila, si jih napišite na listek, kakor tudi vsa vprašanja, ki jih imate za zdravnika. Ne pozabimo, da je omejen čas na pacienta 15 minut. Trudimo se, da ustrežemo in pomagamo kolikor lahko. Vse v korist pacienta. Če nimate  pri nas izbranega osebnega zdravnika, se lahko odločite za samoplačniški pregled, ki poteka po koncu ordinacijskega časa. Osnovna cena je 20 evrov. K nam lahko pridejo tudi tisti, ki imajo evropsko zavarovanje.

V družinskih ambulantah izvajamo tudi cepljenja. Nekatera krije zavarovalnica, za nekatera cepljenja pa smo samoplačniki. Cepimo proti Tetanusu, Hepatitisu A in B, Klopnemu-meningo-encefalitisu, Gripi, proti Pnevmokoknim okužbam. Predhodno se naročite, pri sestri vašega osebnega zdravnika, da vam zagotovi cepivo, ter vam pojasni vsa navodila, ki so potrebna. Če ste imeli kdaj kakšno preobčutljivostno oziroma alergijsko reakcijo na kakšno cepivo, o tem seznanite zdravnika ali medicinsko sestro. Na cepljenje s seboj prinesite cepilno knjižico, da se lahko evidentirajo vsa cepljenja. Če je še nimate, vam jo izdamo v ambulanti družinske medicine.

V primeru, da potrebujete prevezo rane, odstranitev šivov, bodisi zaradi poškodbe ali operacijskega posega, lahko pridete vsak dan v ordinacijskem času ambulante vašega izbranega osebnega zdravnika. Če ste starejši in ne morete do nas, ste slabotni, potrebujete nadzor nad krvnim tlakom, krvnim sladkorjem, oceno splošnega stanja ali da imate kakšno poškodbo in potrebujete preveze, se po dogovoru z osebnim zdravnikom dogovorite za obisk patronažne sestre, ki deluje na vašem kraju.

Prosimo, da se pravočasno naročite na pregled k specialistu, za katerega napotnico ste dobili pri izbranem osebnem zdravniku, da ne podajate dela s poteklimi napotnicami. Na željo pacienta se pišejo tudi zdravstveni obrazci kot je vloga za v dom in zdravniška potrdila, ki so plačljiva. Za pisanje zdravniških potrdil, se je potrebno naročiti.

Po tridesetem letu starosti osebni zdravnik napotuje paciente tudi v referenčno ambulanto, kjer se z diplomirano medicinsko sestro pogovarjajo o slogu in načinu življenja, o razvadah, o morebitni terapiji, izmerijo se vitalne funkcije, opravi se laboratorij, elektrokardiogram, ,... Na koncu se izračuna ocena tveganja pacienta in če je potrebno se ga napoti v nadaljno obravno k osebnem zdravniku, če gre za resnejše težave pa k specialistu.

Vsi skupaj se trudimo za dobrobit pacienta, da se mu pomaga kolikor se mu lahko, da je zadovoljstvo na obeh straneh. To je naš cilj in vizija. Moškim po petdesetem letu, pripada na vsake dve leti odvzem krvi za PSA, po predhodnem dogovoru z osebnim zdravnikom. Za laboratorij se je potrebno predhodno naročiti pri osebnem zdravniku, da se pogovorita o morebitnih težavah. Na podlagi tega se odloči kaj vse se bo pregledalo v krvi, urinu, lahko tudi o brisu. Naročilo laboratorija naredi osebni zdravnik.

Kadar imate planirani operativni poseg, se naročite na pregled. Vaš osebni zdravnik mora pregledati in podpisati dokumentacijo, ki je potrebna za obravnavo pri anesteziologu in operaterju. Odvisno od posega in let vas napoti na RTG pljuč,opraviti je potrebno tudi laboratorij krvi – na tešče, ki ne sme biti starejši od sedmih dni. Posneti je potrebno elektrokardiogram. Prinesite vso dokumentacijo, ki je potrebna. Pridite pravočasno, da se lahko opravijo vse preiskave, ki so potrebne, da ne boste imeli po nepotrebnem skrbi in prestavitev termina operacije. Če nimate veljavne napotnice za poseg in anesteziološki pregled, je potrebno napisati novo napotnico.

Tisti pacienti, ki imate redne kontrole npr. na onkološkem inštitutu, pri okulistu zaradi diabetološke retinopatije, pri diabetologu, pri dermatologu, kirurgu itd., lahko samo pokličete, da vam je potekla napotnica in vam osebni zdravnik napiše novo veljavno napotnico. S tem se izognete gužvi in čakanju. Sestra vam bo povedala, kdaj bo napotnica napisna, da jo pridete iskati.

Če ste zboleli in ste ostali doma, morate to praviloma javiti isti dan. Po telefonu boste dobili navodila za nadaljnje ukrepanje. Bolniški stalež se le izjemoma lahko odpre za nazaj, vendar največ 3 dni. Zaradi tega, je potrebno isti dan obvestiti izbranega osebnega zdravnika o odsotnosti od dela. Če ste imeli kje specialistični pregled in potrebujete bolniško, se oglasite z izvidom, da imamo dokazilo tudi mi. Prav tako se oglasite z izvidom, če ste bili za spremstvo komu od otrok, partnerju ali staršu. Tisi, ki ste že dalj časa na bolniški in imate bolniški stalež podaljšan na podlagi odločbe iz ZZZS, imejte na skrbi, da se 1 teden pred iztekom bolniškega staleža naročite k osebnemu zdravniku. Če imate kakšne nove izvide, jih kopirajte in tudi dostavite, da se priložijo. Prav tako se naročite za izpolnitev invalidske komisije, ki se piše po dogovoru z osebnim zdravnikom.

V ambulanti družinske medicine opravljamo tudi hišne obiske, ki so planirani oziroma po dogovoru. Namenjeni so osebam, ki so onemogle, težje pokretne in ne morejo do nas. Izvajajo se ob koncu delavnika in ob določenih dnevih. Za lažje delo se držite delavnika vašega osebnega zdravnika, ker le ta vas najbolje pozna in se vam lahko v polni meri posveti. Če dela vaš osebni zdranik, ne hodite na urgenco, ker s tem motite njihovo delo in pomoč tistim najnujnejšim primerom.

Trud zdravnika in medicinske sestre, zahteva tudi spoštovanje pacienta. Skupaj bomo našli pravo rešitev in pot. Pomemben je individualni pristop do vsakega pacienta, zaupanje v zdravnika in medicinsko sestro. Trudimo se vedno in za vsakogar. 

E-novice