Fizioterapija in rehabilitacija

Popolno okrevanje na enem mestu

Fizioterapija

Rehabilitacija

Ortopedija

Aparaturna fizioterapija

Laser

Terapija z laserjem je že dolgo znana fizioterapevtska metoda, pri kateri obsevamo z infrardečo svetlobo. Terapija je zelo učinkovita in tudi čas rehabilitacije je hitrejši, saj s sodobnejšimi visoko energijskimi laserji (HILL Laser - 12w) hitreje dosežemo rezultate. Lahko ga uporabljamo v vseh fazah, najbolj učinkovit pa je v akutni in subakutni fazi. Še boljše rezultate pa dosežemo, če ga kombiniramo še z drugimi fizioterapevtskimi obravnavami. Najpogostejše indikacije za laser terapijo so bolečinska stanja lokomotornega aparata, uporabljamo ga tudi za pospeševanje celjenja pri površinskih poškodbah, potem za zmanjševanje edema ter izboljšanje cirkulacije. Lahko se uporablja tudi pri določenih boleznih kože (dermatitis, kožni ulkusi), stomatologiji, herpesu in pri obravnavi odprtih ran.

Bioptron

Bioptron ali polikromatska fototerapija je svetlobna terapija, pri kateri uporabljamo napravo s katero izvajamo terapijo in sicer se kombinirata infrardeča svetloba in vidna svetloba s katero prodiramo v globino. Svetlobna terapija oziroma terapija z bioptronom temelji na stimuliranju čaker, ki jih aktiviramo z različnimi barvnimi filtri (7filtrov), s katerimi je stimulacija le teh učinkovitejša. Zdravimo različne rane (dekubitusi, preležanine, različna kožna vnetja ipd) in pospešujemo njihovo celjenje. Uporabljamo ga po različnih poškodbah ter pri raznih revmatoloških obolenjih, učinkovit pa je prav tako pri prehladih. Ker je aparat neinvaziven je prav tako primeren za otroke.

Tecar

Tecar je inovativna oblika terapije, ki jo uporabljamo pri različnih poškodbah, bolečinah in vnetjih. Tecar terapija se od drugih oblik razlikuje v tem, da deluje na tkivo od znotraj, se pravi globinsko in tako sprožimo naravni proces obnavljanja tkiva. Ravno zaradi takega delovanja potrebujemo manjše število terapij in dosegamo boljše rezultate v krajšem času. Rezultati se lahko pojavijo že po prvi terapiji. Terapija Tecar združuje dve metodi in sicer: kapacitivno, ki deluje na mehka tkiva in rezistivno metodo, ki deluje na kosti in hrustance. Zato jo lahko uporabljamo tako pri poškodbah lokomotornega aparata (ramena, koleno, gleženj, rupture mišic...) kot tudi pri vnetjih in mišičnih bolečinah.

Ultrazvok

Terapija ultrazvok spada med tehnike globinskega ogrevanja, kjer je širjenje valov longitudinalno. Za fizioterapevtske obravnave se uporablja področje s frekvenco v razponu od 0,5 do 5 MHz. Odvisno od poškodbe določimo frekvenco s katero bomo obravnavali prizadeti del, saj lahko delujemo na globoko ležeče strukture ali pa bolj površinsko. Učinki ki jih dosežemo z ultrazvokom so različni, glavni učinek je mikromasaža, izboljšamo prekrvavitev ter povečamo regeneracijsko sposobnost tkiv. Ultrazvok uporabljamo pri težavah kot so: bursitis, spondilitis, artritis, različni vnetni procesi ter revmatoidna obolenja.

Tens

Tens ali transkutana električna stimulacija živcev je protibolečinska terapija, ki jo izvajamo z električnimi impulzi. Uporablja se pri lajšanju akutnih in kroničnih bolečin. Indikacije za tens terapijo so bolečine v področju osteoartikularnega aparata, bolečine po poškodbah mehkih tkiv, bolečinski sindromi po amputacijah ter po poškodbi hrbtenice, različne kronične bolečine ter post operativne bolečine.

Complex elektrostimulacija

Terapevtska elektrostimulacija je metoda, ki uporablja električne tokove, s katerimi obravnavamo denervirane mišice in želimo upočasniti njihovo propadanje oziroma krepimo oslabele mišice. Je varna in neboleča terapija, s katero vplivamo tudi na korekcijo gibov in njihovo uporabnost v vsakdanjem življenju, pospešujemo pa tudi celjenje ran. Elektrostimulacija poteka tako, da električni impulz preko elektrod, ki jih prilepimo na kožo, vzdraži motorični živec, ki pošlje informacijo o krčenju mišici in nato sledi krčenje mišice /(mišična kontrakcija).

Specialne tehnike

Kinezioterapija

Kinezioterapija je metoda v zdravljenju oziroma rehabilitaciji, ki za osnovno sredstvo uporablja gib oziroma gibanje. Gibanje pa lahko uporabimo tudi kot preventivo in ne samo v postopku rehabilitacije. Gibanje je pomembno za vse nas, da ohranjamo zdravo telesno držo in vzdržujemo telesno pripravljenost, tako pri starejših kot tudi pri mlajših generacijah. Pri mladih športnikih je pomembno, da se uporabljajo pravilne metode, saj so v obdobju rasti in razvoja, zato morajo biti programi prilagojeni. Kinezioterapija pa je posebej pomembna pri rehabilitaciji po poškodbi in sicer pri vračanju v tekmovalno trenažni proces, saj delamo prilagojeno s poškodovanim delom in upoštevamo tudi pripravo celotnega telesa. Zato pri nas poskrbimo, da vas čim prej vrnemo v gibanje, saj za vas poskrbimo usposobljeni kineziologi in fizioterapevti.

SMS spinalna stabilizacija hrbtenice

SMS metoda je nova oblika vadbe, ki je namenjena zdravljenju in preventivi bolečin v križu. Vključuje znanje različnih metod, kjer je ključna aktivacija spiranih mišičnih verig, ki so pomembne za lepo telesno držo. Pogoj za vključitev teh verig je pravilna postavitev ramen, medenice, vratu in glave. Ob tem se avtomatsko aktivirajo še stopalne mišice, medenične in trebušne mišice.

Manualne tehnike

Prav tako izvajamo različne fizioterapevtske tehnike, namenjene lajšanju bolečin. Mobilizacija sklepov, manipulacija fascije, masaža globokih, TRIGGER POINT TERAPIJE tkiv, manipulacija perifernega živčnega sistema, EMMETT terapija.

Terapevtska masaža skuša doseči terapevtsko korist. Cilj masaže je lahko različen. V nekaterih primerih masažo priporočajo zdravstveni delavci in je lahko del zdravljenja. Z redno terapevtsko masažo sprostimo mišice, izboljšamo mišični tonus in povečamo njihovo prožnost. Masažo izvaja terapevtka in kineziologinja, ki uporablja različne masažne tehnike (aktivacijo triger točk, manipulacijo fascij, …) in manualno terapijo, za zmanjševanje bolečine.

Namenjena je ljudem z različnimi težavami gibalnega aparata (mišično-kostni sistem), bolečinami in težavami hrbta (cerikalna ali ledvena bolečina, ipd.), ljudem s slabo telesno držo.  Značilno za to vrsto masaže je, da se posvetimo delu telesa, kjer se pojavljajo težave. Posvetimo pa se tudi delom, ki posredno vplivajo na težave. Za trajnejše rezultate je praviloma potrebnih več terapij v določenem časovnem zaporedju. Navadno namen te masaže ni sprostitev in relaksacija, temveč odprava težav. Terapevtska masaža traja ponavadi 30 minut, lahko pa tudi 55 minut. Pogosto se masaža dopolnjuje še s kinezioterapetsko obravnavo.

Trigger point terapija

Trigger point terapija je torej fizioterapevtska metoda, s pomočjo katere odpravljamo miofascialni bolečinski sindrom. Glede na kroničnost stanja in anatomske značilnosti se terapevt odloči katero tehniko bo izbral. Terapijo izvajamo z globokimi specifičnimi pritiski in raztezanjem na obravnavanem predelu. Ta terapija je za razliko od drugih rahlo boleča, saj stimuliramo najbolj boleče točke. Vendar s tem lajšamo oziroma odpravimo bolečino in zaustavimo širjenje problema na druge mišice.

Fizioterapija na domu

Izvajamo tudi fizioterapijo na domu…

E-novice