Internistično-kardiološka ambulanta

Alenka Božič Žibert
dr. med., specialistka interne medicine
izr. prof. dr. Uroš Kovačič
dr. med., specialist interne medicine
Aleksandar Trbović
dr. med., specialist internist - kardiolog
David Bele
dr. med., specialist interne medicine
Matej Godnič
dr. med., specialist interne in intenzivne medicine

Matej Godnič, dr. med., specialist interne in intenzivne medicine, je Medicinsko fakulteto na Univerzi v Ljubljani zaključil leta 2004, strokovni izpit pa je opravil 2005. Specializacijo iz interne medicine je zaključil leta 2011, iz intenzivne medicine pa s pohvalo leta 2014. Znanje je potrdil na evropskem specialističnem izpitu iz intenzivne medicine (EDIC) istega leta. Od leta 2017 je bolnišnični koordinator SB Novo mesto za transplantacijsko dejavnost. 

Pacientom prilagojena obravnava je postala temelj kakovostne in pravočasne obravnave. Ob diagnostiki srca (ultrazvok, obremenitveno testiranje, holter EKG) ponujamo tudi UZ vratnih arterij, UZ ven nog, oceno tveganja in svetovanje na podlagi opravljenih preiskav. Na voljo pa je tudi laboratorijska diagnostika. Obravnava je celostna, z razumljivo razlago in jasnimi navodili. V primeru nejasnosti ali odprtih vprašanj po obravnavi lahko zagotovimo dodatne preiskave ali vas nanje napotimo v drugo ustanovo.

Ivana Sokolović dr. med.,
spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine
Tadeja Perčič
srednja medicinska sestra
Kaja Livk Kozole
dipl. medicinska sestra
  • Internistični / kardiološki pregled
  • EKG (elektrokardiogram)
  • Ultrazvok srca (ECHO- ehokardiografija)
  • Obremenitveno testiranje srca (CEM – cikloergometrija) 

Kaj je kardiologija?

Kardiologija je veja interne medicine, ki se ukvarja z boleznimi srca in  ožilja. Ukvarja se z diagnozo in zdravljenjem stanj, kot so prirojene srčne napake, koronarna arterijska bolezen, elektrofiziologija srca, srčno popuščanje in bolezen srčnih zaklopk. Podspecialnosti kardiologije vključujejo elektrofiziologijo srca, ehokardiografijo, intervencijsko kardiologijo in nuklearno kardiologijo.

Internistično-kardiološki pregled

Kdaj v kardiološko ambulanto?

Za napotitev v kardiološko ambulanto se osebni zdravnik odloči na podlagi simptomov in znakov, ki bi lahko kazali na bolezni srčno- žilnega sistema. Med njimi so zasoplost, hitra utrudljivost, vztrajen in trdovraten kašelj, težave z dihanjem v spanju, zatekanje telesa, bolečine za prsnico ali v vratu. Ob obisku kardiološke ambulante nato specialist kardiolog glede na izbor simptomov in znakov ter dodatnih diagnostičnih preiskav opredeli izvor vaših težav. 

Srčno-žilni sistem, njegove naloge in bolezni

Osnovna naloga srčno-žilnega sistema je poganjanje s kisikom in hranili obogatene krvi po telesu. Ravno iz te pomembne naloge pa izhaja dejstvo, da srčno-žilne bolezni lahko prizadenejo vsak del našega organizma. Bolezni srca in ožilja najpogosteje nastanejo zaradi ateroskleroze, stanja, pri katerem se maščobne celice nalagajo v stene krvnih žil ob povišanih vrednostih škodljivih maščobnih delcev v krvi. Obstaja vrsta motenj srčno-žilnega sistema, ki jih preučujemo in zdravimo na področju kardiologije. Med njimi so najpogostejše povišan krvni tlak, motnje srčnega ritma, angina pektoris in koronarna bolezen srca. Širše kategorije motenj na področju kardiologije pa vključujejo srčni zastoj, bolezni miokarda ali srčne mišice, bolezni perikarda ali zunanje srčne ovojnice, bolezni srčnih zaklopk, prirojene srčne napake, bolezni krvnih žil ali žilne bolezni, ki vključujejo anevrizmo, globoko vensko trombozo, krčne žile, vaskulitis in druge. Vse to preučujejo in zdravijo specialisti na področju srčno- žilnega sistema, kardiologi. Slednji že z samim kliničnim pregledom diagnosticirajo nekatere kardiološke bolezni, za natančnejšo obravnavo pa si kardiologi pomagajo s krvnimi preiskavami, EKG, ultrazvočno preiskavo srca, obremenitvenim testiranjem in mnogimi drugimi preiskavami.

Preiskave v kardiološki ambulanti

Kardiolog svoje delo opravlja v kardiološki ambulanti.  V specialistični kardiološki ambulanti Aristotel izvajamo specialistične preglede, celotno neinvazivno kardiološko diagnostiko in zdravljenje odkritih bolezni. V kardiološki ambulanti za natančno oceno delovanja srca in ožilja uporabljamo sodobno opremo, ki nam omogoča najnatančnejšo diagnostiko. Za delovanje vašega srca uporabljamo EKG preiskavo, za prikaz strukture srca, srčnih zaklopk in vratnih žil pa ultrazvočno preiskavo srca in ožilja. Urejenost krvnega tlaka ocenimo s 24-urnim merjenjem krvnega tlaka, pri spremembah srčnega ritma pa s Holter EKG spremljamo bitje srca 24 ali 72 ur. Poleg tega delovanje srca in pljuč med telesnim naporom ocenjujemo z obremenitvenim testiranjem.

E-novice

Ambulante Krško

ARISTOTEL Krško
Kolodvorska ulica 7a
8270 Krško
07 49 03 000
info@aristotel.si
aristotel.si

Ambulante Novo mesto

ARISTOTEL Novo mesto
Gubčeva ulica 22
8000 Novo mesto
07 33 82 002
infonm@aristotel.si

Uradni podatki

ARISTOTEL, zdravstveni center d. o. o.
Ulica Ilije Gregoriča 18a
8270 Krško
ID za DDV: SI56195630
IBAN: SI56 6000 0000 0235 490 (LON d. d.)

IBAN: SI56 0315 5108 7549 280 (SKB d. d.)

IBAN: SI56 1010 0005 8431 243 (Intesa Sanpaolo d. d.)