Ginekološke storitve

Storitve

 • Ginekološki pregled / posvet
 • Uroginekološki pregled / Kontrolni uroginekološki pregled po zdravljenju z laserjem
 • Ginekološki ultrazvok
 • UZ morfologija ploda
 • 3D/4D ultrazvok (vključno s posnetkom na DVDju)
 • Pomlajevanje nožnice in zunanjega spolovila
 • Zdravljenje stresne urinske inkontinence - SUI
 • Zdravljenje cistokele, rektokele
 • Zdravljenje atrofije nožnice
 • Lasersko odstranjevanje kondilomov, bradavic, hemangiomov
 • Popravljanje manjših brazgotin na zunanjem spolovilu

Kondilomi

Kondilomi ali anogenitalne bradavice so majhni kožni izrastki, ki jih povzroča okužba s HPV virusom, ki je spolno prenosljiva virusna bolezen. Kondilomi se lahko pojavijo na področju sramnih ustnic, v nožnici, na notranji strani stegen, v okolici zadnjika in v zadnjikovem kanalu. Virus se najpogosteje prenaša s spolnim stikom (vaginalnim, analnim, oralnim), redkeje s souporabo brisač, oblek, spolnih pripomočkov in pri porodu. Od okužbe z virusom pa do pojava kondilomov lahko mine od nekaj tednov pa do nekaj let. V redkih primerih lahko kondilomi preidejo v maligno (rakavo) obliko zato je obisk zdravnika ob pojavu le teh zelo zaželen. V naši ginekološki ambulanti kondilome odstranjujemo na dva načina in sicer klasično kirurško ali lasersko. Za vrsto posega se dogovorite po predhodnem pregledu zdravnika.

Pomlajevanje nožnice

Lasersko pomlajevanje nožnice je neinvaziven poseg, ki je primeren za ženske, ki so zaznale manjšo občutljivost nožnice med spolnostjo. Nožnica se po posegu skrči in postane bolj čvrsta in elastična. Zaradi hormonskih sprememb v nosečnosti in po menopavzi se kolagen v steni nožnice poškoduje, kar vpliva na ohlapnost nožnice h kateri pripomorejo še mehanske spremembe, ki se zgodijo predvsem po vaginalnem porodu. Za tovrsten poseg se tako v večini odločajo ženske, ki so že rodile in vse tiste, ki čutijo da je njihova nožnica preveč ohlapna, spolno življenje pa nezadovoljivo. Ohlapnost nožnice pogosto spremlja še nehoteno uhajanje urina ob naporu, tako imenovana stresna urinska inkontinenca. Pri posegu laserskega pomlajevanja nožnice z laserjem spodbudimo tvorbo novega kvalitetnejšega kolagena, tkivo nožnice pa tako postane bolj čvrsto in elastično, nožnica se skrči in znova se vzpostavi začetno anatomsko stanje. Posledično zaradi okrepitve nožničnega tkiva preneha uhajati tudi urin.

Poseg je neboleč, ne potrebuje anestezije, neposredno po posegu pa se lahko vrnete k vsakodnevnim opravilom. Pred posegom pomlajevanja nožnice se opravi še uroginekološki pregled, s katerim se natančno oceni statiko medeničnega dna in določi stopnjo težave, saj nam le to omogoča uspešno zdravljenje in dolgotrajni učinek.

Stresna urinska inkontinenca

Urinska inkontinenca je nehoteno uhajanje urina pod velikim fizičnim pritiskom, kar pomeni da nam urin uide proti naši volji. Kakovost našega življenja je s tem zmanjšana saj urinska inkontinenca negativno vpliva na družbeno, poslovno in družinsko življenje. Poznamo več vrst urinske inkontinence najpogostejša pa je stresna urinska inkontinenca s katero se spoprijema približno polovica žensk.  Stresno urinsko inkontinenco navadno sprožijo fizična dejanja kot so kašljanje, kihanje ali smejanje, urin pa lahko uhaja tudi pri spolnih odnosih, dvigovanju bremen, hoji po stopnicah ali hribu navzdol. Zaradi uhajanja urina ob obremenitvi je drugo ime za stresno urinsko inkontinenco obremenilna inkontinenca in nima nobene povezave s psihičnim stresom, s katerim jo običajno povezujejo.  Pri stresni urinski inkontinenci so količine urina navadno majhne, odvisne pa so od napolnjenosti mehurja in količine abdominalnega pritiska. Stresno urinsko inkontinenco navadno povezujemo z oslabljenimi mišicami medeničnega dna, kar pomeni da opora okrog uretre in mehurja ne deluje, kot bi morala, kar povzroči uhajanje urina ob povečanem pritisku.  Te spremembe se navadno pojavijo s staranjem, ko se zmanjša tudi elastičnost stene mehurja in raztezljivost mišice mehurja, kar vodi k nepopolnemu praznjenju mehurja. Na nastanek stresne urinske inkontinence pa vpliva tudi pomanjkanje estrogenov, kar je posledica hormonskega usihanja v postmenopavzalnem obdobju. Kljub temu lahko stresna urinska inkontinenca prizadene tudi mlajše ženske pri katerih vzroke iščemo v slabljenju mišic medeničnega dna, kot posledice zaporednih porodov. Na pojav stresne urinske inkontinence pa vplivajo tudi težko fizično delo, prekomerna telesna teža, zaprtje in kronični kašelj zaradi astme ali KOPB (kronična pljučna obstruktivna bolezen). Stresna urinska inkontinenca je med vsemi vrstami urinske inkontinence najlažje ozdravljiva.

Lasersko zdravljenje stresne urinske inkontinence je minimalno invaziven ambulantni poseg, ki poteka brez anestezij, je povsem neboleč in ne povzroča ran in krvavitev. S toplotnim učinkom laserska svetloba povzroči krčenje kolagenskih vlaken v sprednji steni nožnice, kar spremeni elastičnost tkiv nožnice in urogenitalne prepone. Ker se mehur drži sprednje stene nožnice, mu povečana elastičnost tkiv povrne prvotno anatomsko lego in s tem kontinenco.

Poseg zdravnik izvede 3-krat. Prva dva v razmiku 6. tednov in tretjega po preteku 4.-6. mesecev.

Lasersko zdravljenje cistokele / rektokele

Cistokela ali kila mehurja je povešenost mehurja v nožnico do katere pride zaradi povešenosti sprednje stene nožnice in posledično slabe vezivne podpore mehurju. Cistokelo delimo na več stopenj pri kateri pri prvi stopnji sprememb navzven ne opazimo, pri višjih stopnjah pa cistokela pogleda skozi nožnični vhod. Ženska lahko cistokelo zatipa kot gladko bulico pri nožničnem vhodu, dodatne težave pa lahko povzroča tudi drgnjenje cistokele ob spodnje hlačke, kar lahko vodi do bolečin in okužb sečil, ki so pogost spremljevalec cistokele. Cistokelo navadno spremljajo tudi težave z odvajanjem vode, bolečine v križu in občutek tiščanja navzdol, ki ga lahko občutijo predvsem zvečer. Ob kašljanju, kihanju ali drugemu naporu.

Rektokela ali kila rektuma je izbočenje rektuma v nožnico do katerega pride zaradi ohlapnosti zadnje stene nožnice. Tudi rektokelo delimo na več stopenj pri katerih pri stopnjah dve do štiri rektokela pogleda skozi nožnični vhod. Rektokelo navadno spremlja otežkočeno odvajanje blata, ki je posledica slabega tonusa zadnje stene nožnice kar povzroči zastajanje blata v rektumu, nenadzirano uhajanje vetrov, občutek neizpraznjenega črevesja ali celo inkontinenco za blato.

V naši ginekološki ambulanto opravljamo lasersko zdravljenje zdrsa medeničnih organov (cistokela / rektokela), ki deluje po principu termičnega preoblikovanja tkiv in izboljšanja vezivnih struktur medeničnega dna, hkrati pa spodbudi krčenje in preoblikovanje kolagenskih vlaken. Laserski poseg se izvaja ambulanto, je minimalno invaziven, neboleč in poteka brez anestezije. Pacientka se lahko takoj po posegu vrne k običajnim življenjskim opravilom.  Dva tedna po posegu priporočamo izogibanje prekomernim fizičnim obremenitvam, dvigovanju bremen, spolnim odnosom in kopanju v stoječih vodah.

Poseg izvede zdravnik 4-6-krat po predhodnem dogovoru s pacientko.

Atrofija nožnice

Menopavza pri Slovenkah povprečno nastopi okoli 52 leta starosti, dve do pet let po nastopu le te pa se pojavijo prvi znaki pomanjkanja estrogena, ki se lahko kažejo kot srbenje, občutljivost, občutek suhosti in pekoč občutek v nožnici. Težave so izrazitejše med spolnim odnosom, ki je lahko boleč in neprijeten kar pripisujemo zmanjšanemu vlaženju sluznice. Poleg že opisanih težav pa ženske pogosto navajajo še težave z mehurjem ter pogosto in pekoče odvajanje vode. Kljub temu, da je padec estrogena najpogostejši vzrok suhosti nožnice, pa lahko podobne težave nastopijo tudi po porodu in ob dojenju, po operativni odstranitvi jajčnikov, po kemoterapiji, po jemanju antidepresivov in nekaterih antibiotikov, kajenju, spolni neaktivnosti ter pretirani uporabi mil za intimno nego. Na vlažnost nožnice pa vpliva tudi uživanje kontracepcijskih tablet.

Atrofijo nožnice zdravimo lasersko, potrebna sta 1-2 tretmaja.

Ginekološki pregled

Prvi pregled se začne s pogovorom, kjer si zdravnik pridobi splošno in ginekološko anamnezo. V sklopu splošne anamneze si pridobi podatke o starosti, splošnem počutju, zdravju, morebitnih operativnih posegih in zdravilih, ki jih pacientka jemlje. V sklopu ginekološke anamneze pa ga zanima kdaj je imela pacientka zadnjo menstruacijo, koliko časa je trajala, na koliko dni se pojavlja (dolžina ciklusa) in koliko je bila stara ko je dobila prvo menstruacijo. Zanima ga tudi ali je pacientka že kdaj rodila, splavila, imela kakršnokoli ginekološko operacijo ali težave in kdaj je bil zadnji ginekološki pregled. Pogovorita se tudi o uporabi kontracepcije, če pacientka le to uporablja.

Po pogovoru sledi ginekološki pregled, ki poteka na ginekološkem stolu. Zdravnik pregleda zunanje spolovilo in predel okoli zadnjika. Temu pregledu sledi pregled s posebnim inštrumentom, ki se vstavi v nožnico (spekuli) s katerim zdravnik pregleda celotno steno nožnice in maternični vrat. Pregledu v spekulih sledi še palpatorni pregled notranjih spolnih organov (maternice, materničnega vratu, jajčnikov z jajcevodi in materničnih vezi), ki ga

Zdravnik je med celotnim pregledom na voljo za vprašanja na katera bo strokovno odgovoril.

PAP test

PAP test ali bris materničnega vratu je hitra, enostavna in neinvazivna medicinska preiskava, pri kateri se odvzame bris materničnega vratu in kanala materničnega vratu. Presejalni test se izvaja z namenom zgodnjega odkritja raka na materničnem vratu. S testom se ugotavlja stopnja ogroženosti posameznice, da razvije predrakave ali rakave oblike na materničnem vratu. Rak materničnega vratu lahko nastane v vseh življenjskih obdobjih in je eden redkih rakov, ki ga je mogoče preprečiti.

PAP test ali bris materničnega vratu nam pokaže sli so celice normalne, spremenjene zaradi vnetja ali pa nakazujejo na blage, zmerne ali hujše predrakave spremembe. Hkrati je tudi zelo zanesljiva preventivna preiskava, ki z ustreznimi ukrepi in rednimi presejalnimi pregledi v 70-80% prepreči nastanek raka, potrebno pa se je zavedati, da se  manj kot 5% raka materničnega vratu razvije zelo hitro.

Pri ženskah, ki nimajo posebnih ginekoloških težav zadošča, da PAP test opravijo vsako tretje leto, če sta bila izvida dveh predhodnih testov opravljenih v obdobju enega leta negativna.

24 ur pred pregledom odsvetujemo uporabo kemične kontracepcije (kondom s spermicidi, kreme, pene) in vlažilnih krem, saj le te vplivajo na izvid PAP testa. Ravno tako PAP testa ne opravljamo v času menstruacije, saj kri v brisu ovira pregled celic.

Bris materničnega vratu se odvzame tako, da zdravnik ginekolog z lesenim loparčkom in krtačko odvzame celice s površine in vhoda materničnega ustja, ki jih nato nanese na objektno stekelce in jih pripravi za kasnejše obarvanje in pregled v laboratoriju.

Ginekološki ultrazvočni pregled

Ultrazvočni ginekološki pregled se opravlja s transvaginalno ultrazvočno sondo in zanj ni potreba predhodna priprava. Na zaslonu ultrazvočnega aparata si zdravnik ginekolog ogleda rodila in ugotovi morebitne spremembe na maternici (prirojene nepravilnosti, miomi, adenomioza), v maternični votlini (polipi, miomi, pregrade), na jajčnikih (endometriomi, ciste, dermoidi, policistični jajčniki) in zelo spremenjenih jajcevodih. Če ženska nima posebnih ginekoloških težav se lahko ultrazvočni pregled opravi tudi preventivno. Najprimernejši čas za opravljanje ultrazvočne ginekološke preiskave je 10 dni po menstruaciji.

Ultrazvočni pregled nosečnice / morfologija

Ultrazvočni pregled v nosečnosti lahko opravljamo zaradi več razlogov. V začetku nosečnosti se ultrazvočni pregled nosečnice opravlja za potrditev nosečnosti in določitev predvidenega datuma poroda.

Med 20. in 22. tednom nosečnosti opravimo morfologijo ploda, oceno plodove rasti, gestacijske starosti in pregled posteljice, popkovnice ter plodovnice. Pri morfološkem pregledu ploda zdravnik ginekolog ultrazvočno natančno pregleda vse posamezne organe in organske sisteme. Pregleda glavico (ocena možganske in obrazne strukture), prsno votlino (položaj trebušne prepone, lega organov v prsnem košu in trebušni votlini ter pregled srca), trebušno votlino (trebušni organi in stena), hrbtenico in okončine. V sklopu morfološkega pregleda prešteje še žile v popkovnici, preveri položaj in lego posteljice in oceni količino plodovnice. Kljub vsemu pa se je potrebno zavedati, da z morfološkim pregledom ne moremo izključiti vseh razvojnih nepravilnosti, kar pomeni da normalen izvid preiskave ne pomeni, da otrok zagotovo ne bo imel nobenih težav.

Pri sumu na prezgodnji porod se z transvaginalno sondo izmeri dolžina materničnega vratu.

Proti koncu nosečnosti opravi ultrazvok s katerim se preveri rast ploda, z merjenjem pretokov pa se  preveri plodovo stanje.

3D / 4D ultrazvočni pregled

3D/4D ultrazvočni pregled v nosečnosti nam omogoča natančnejše ocenjevanje ploda in poteka razvoja nosečnosti. Omogoča nam lažji pregled morfologije, okostja in notranjih organov. Izvajamo ga med 25 in 30 tednom nosečnosti.

3D/4D preiskava nam omogoča lažje opredeljevanje vzrokov za neplodost ženske, zlasti ko je ta povezana s prirojeno nepravilnostjo maternice.

3D/4D preiskava jajčnikov bolj natančno pokaže morebitno sumljivo cisto, izrastke oziroma vsebino ciste in lahko razlikuje med rakastimi in ostalimi obolenji.

ponedeljek  
torek  
sreda  
četrtek  
petek  

E-novice