Testiranja športnikov

Veliko rekreativnih športnikov se dandanes sooča s težavami, kot npr.: so bolehni, utrujeni in brez energije nakljub aktivnosti, veliko vadijo, vendar ni napredka, se sprašujejo, ali so dovolj zdravi za rekreacijo, navkljub aktivnosti ne izgubijo telesne maščobe, dragi tekaški čevlji jim ne olajšajo teka, trpijo za bolečinami v križu, obolelimi sklepi in poškodbami, imajo nepravilno telesno držo, napačno tehniko teka, zadržujejo dih med aktivnostjo, čeprav se jim zdi, da bi noge še zdržale in obratno, ne vedo, kaj jesti pred, med in po treningu, so uspešni na dolgih razdaljah, hitrejšega tempa pa ne zmorejo.

Športno testiranje je osnova za ovrednotenje vaše srčno-žilne ter pljučne zmogljivosti, za določanje intenzivnosti vadbenih območij ter objektivno oceno vašega napredka. Če želimo napredovati, moramo najprej dobro poznati svoje značilnosti in predvsem omejitve, ki nam stojijo na poti.

V Aristotel, zdravstvenem centru d.o.o. so storitve športne diagnostike dostopne tudi rekreativnim športnikom in tistim, ki šele pričenjajo z vadbo. Sodelovanje zdravnikov, ki opravijo ustrezne preglede in teste in sodelovanje športnih strokovnjakov (Jaroslav Kovačič, uni.dipl. učitelj športne vzgoje in državni prvak v triatlonu, Tjaša Hojnik, dipl. fizioterapevtka, dipl.kineziolog, in državna prvakinja v skoku s palico), so celostna rešitev za izboljšanje vašega zdravja in sposobnosti.

Ponujamo meritve za tekače, kolesarje, pohodnike, tiste, ki vadijo za moč v fitnesu ali doma, se ukvarjajo z nordijsko hojo, okrevajo po poškodbi, bi radi izgubili odvečno težo, so začetniki, povprečni ali vrhunski rekreativci, starejši ali mlajši…

Z našimi storitvami boste preverili svoje zdravje in sposobnosti, spremljali napredek, trenirali pametneje, lažje prenašali fizični in psihični stres, vaš napredek bo ustrezal vloženi energiji in času, preprečili boste morebitne kronične poškodbe, hitreje boste okrevali po poškodbi, imeli boste skladno razvite mišice, ustrezno se boste prehranjevali, ne boste prikrajšani, če ne trenirate v skupini, znanje o treniranju boste obvladali sami, trenirali boste v svojem območju intenzivnosti in ne po nezanesljivih formulah.

Rekreativcem priporočamo, da se testirajo v treh različnih delih sezone, odvisno od tega, kaj želijo z meritvami pridobiti.

Priporočamo, da se rekreativci testirajo po slabem mesecu treningov, saj takrat pridobimo največ informacij. 2-3 ure pred testiranjem ne jejte, ne zaužijte alkohola in ne kadite. S seboj prinesite športno opremo, brisačo ter primerno obutev.

Tako lahko svetujemo:

 • kako dolgo naj bo prvo obdobje baze,
 • na kateri obremenitvi opravljati dolgotrajne napore,
 • kdaj, kako ter s kakšnimi intervalnimi treningi začeti,
 • katere sposobnosti so najšibkeje razvite ter
 • ali je potrebno in kako izboljšati tehniko in mišično razmerje za preventivo poškodb.

Obremenitev se izvaja na ergometru - kolesu z ustrezno medicinsko opremo, saj tako v najlažje dobimo najboljše rezultate s katerimi ocenimo vašo fizično pripravljenost.

Med testiranjem merimo:

 • pljučno in srčno funkcijo pri različnih stopnjah obremenitve,
 • ocenimo telesno pripravljenost z nastopom anaerobnega praga (merjenje laktata v krvi, Conconijev test, razmerje med izdihanim CO2 in vdihanim O2),
 • ocenimo zmožnost vaših mišic, da za svoje delo učinkoviteje porabljajo zaloge glikogena (poraba O2 med obremenitvijo, VO2max)
 • izvedbo vadbe pod nadzorom kineziologinje,
 • predlagamo vam predviden program rehabilitacije po poškodbi.

Navodilo za prihod na športno testiranje:

 • Na pregled pridite tešči (tešč pomeni, da ne pijete (razen vode), ne jeste, žvečite... Zdravila, katera redno jemljete morate zaužiti, vendar z le nekaj požirki vode.)
 • Pred preiskavo ne kadite, ne pijte alkohola, kave, čaja.
 • V primeru akutnih obolenj pregled odsvetujemo, saj ne dobimo pravih rezultatov (npr. prehlad,...)
 • Tisti, ki se zdravite zaradi kronične bolezni ali ste v zadnjem letu preboleli hujšo bolezen ali poškodbo, prosimo, da prinesete s seboj zdravstveno dokumentacijo specialista o poteku oz. zaključku zdravljenja. 
 • Dan pred obremenilnim testiranjem opustite večje obremenitve.
 • S seboj imejte prigrizek, ki ga boste zaužili neposredno pred testom.
 • Prinesite športno obutev (kolesarske čevlje, športne copate, trenirko, kratke hlače,...).

E-novice