Nasveti

Preverite nasvete strokovnjakov zdravstvenega centra Aristotel.

To morate vedeti pred estetskim posegom

3. junij 2022

Lepotni posegi so bili med splošnim prebivalstvom še pred nedavnim tesno povezani s prizori estradnih lepotic s polnim oprsjem in ustnicami ter močno poudarjenimi ličnicami. Danes je večini jasno, da estetska kirurgija pomeni veliko več in lahko dejansko močno olajša ter olepša življenje. Kljub temu o tej temi še vedno kroži ogromno mitov in skajni čas je, da jih dokončno razbijemo! 

Celoten članek 

Vse, kar ste želeli vedeti o covidu-19 in nosečnosti

29. marec 2022

Okužba z novim koronavirusom je pri nosečnicah enako pogosta kot v preostali populaciji. Večinoma poteka asimptomatsko ali v obliki prehlada, v primerjavi z nenosečimi vrstnicami pa imajo nosečnice 2x - 4x večje tveganje za hujši potek bolezni. Pri okuženih nosečnicah so tako beležili povečano število sprejemov v bolnišnico in več potreb po intenzivni negi ter zdravljenju s kisikom v primerjavi z isto starimi nenosečimi ženskami. Povečano je tveganje za nekatera življensko ogrozajoča stanja (preeklampsijo in eklampsijo) ter prezgodnji porod. 

Celoten članek 

Zastruplja nas nenehno buljenje v računalnik in telefon

3. februar 2022

Raziskave kažejo, da je vsak trinajsti uporabnik družbenih omrežij z njimi zasvojen – njihova uporaba v nas namreč vzbuja močne in nenehne občutke sreče, ki pa jih v realnem življenju pogosto težje doživimo. Oglejte si video in preverite, ali lahko uporaba tehnologije vpliva na posameznikovo pasivnost, pomanjkanje motivacije in ambicij.

Celoten članek

Pomen naših sanj

3. februar 2022

Ste se kdaj spraševali, kaj pomenijo vaše sanje? Potem je ta video kot nalašč za vas. S psihoterapevtko in specialistko zdravstvene psihologije Hermino A. Nur smo se pogovarjali o tem, kaj naše sanje odražajo, v videu pa izveste tudi, kako lahko sami analizirate nočne more in kaj morate narediti, da se boste sanj pogosteje spomnili. 

Celotni članek

Atrijska fibrilacija

pogled kardiologa

21. oktober 2021

Odkrivanje atrijske fibrilacije je dokaj preprosto, diagnozo lahko postavi zdravnik na podlagi kliničnega pregleda in (med napadom) posnetega EKG. Če bolnik takoj opazi, da je nekaj narobe, in pride po pomoč v prvih 48 urah, je na voljo kar nekaj možnosti takojšnjega učinkovitega zdravljenja te aritmije. Tako pravočasno pridejo tisti, ki migetanje preddvorov začutijo kot razbijanje srca, morda so ob tem tudi nekoliko zadihani.  Če bolnik pride pozneje, največkrat zaradi utrujenosti in manjše telesne zmogljivosti, je sistem zdravljenja nekoliko drugačen, saj je prva naloga preprečevanje nastajanja strdkov.

Celotni članek

Spoznajte prednosti in pasti spoznavanja partnerjev po spletu

Hermina Nur, psihologinja, psihoterapevtka, spec. zdr. psih. in Anamarija Toth Kostevc, MBA univ. dipl. psih., spec. ZDT

23. september 2021

Iskanje ustreznega partnerja se je v zadnjem desetletju preselilo na medmrežje. Za marsikoga je to postal skoraj edini način, da si poišče partnerja, zgovorne pa so tudi številke, ki pravijo, da se v današnjem času na ta način oblikuje kar 40 % vseh zvez. Vas zanima, na kaj je treba biti pozoren pri spletnih zmenkarijah in kako se izogniti pastem, ki jih prinašajo? Potem berite naprej. 

Celotni članek

Kako izboljšati partnerski odnos, ki se je skrhal v času pandemije

Evija Evelin Zavrl, mag. psihosoc. pom. in Anamarija Toth Kostevc, MBA univ. dipl. psih., spec. ZDT

23. september 2021

V času pandemije so se težave v partnerskih odnosih povečale. Partnerja sta bila kar naenkrat primorana preživljati cele dneve skupaj, po možnosti v majhnem stanovanju, z majhnimi otroki. Hobiji, ki so bili za marsikoga ventil za sproščanje pred pandemijo, niso bili dostopni in tako se je ta ventil vse pogosteje praznil v krogu družine in v partnerskem odnosu. Preverite, kako lahko z enostavnimi tehnikami ter malo volje spet poskrbite za iskrico v svojem partnerstvu. 

Celotni članek

Najpogostejši razlogi za varanje

Hermina Nur, psihologinja, psihoterapevtka, spec. zdr. psih. in Anamarija Toth Kostevc, MBA univ. dipl. psih., spec. ZDT

23. september 2021

Jeza, bes, žalost, razočaranje, sram, nemoč. Nezvestoba boli. Dobesedno. Ne samo duša, tudi telo. Ko je popit medenotedenski koktajl in je čaša razbita, se je treba odločiti – vztrajati in začeti znova ali zapustiti odnos? 

Da bi lažje sprejeli odločitev, ali v odnosu ostati ali ne, nam lahko pomaga razumevanje, zakaj je v določenem odnosu do varanja sploh prišlo. Psihologinja Anamarija Toth Kostevc in psihologinja ter psihoterapevtka Hermina Nur izpostavljata nekaj najpogostejših razlogov za varanje. 

Celotni članek

Kje je meja med spreminjanjem in prilagajanjem partnerja

Hermina Nur, psihologinja, psihoterapevtka, spec. zdr. psih. in Anamarija Toth Kostevc, MBA univ. dipl. psih., spec. ZDT

23. september 2021

Naj se sliši še tako neromantično, a sklepanje kompromisov je temelj vsake zdrave zveze. Je pa tudi veščina. Če je še nismo usvojili, se je lahko priučimo. Konec koncev je to zdravo tako za posameznika kot tudi za par. S psihologinjama Hermino Nur in Anamarijo Toth Kostevc iz Zdravstvenega centra Aristotel, smo govorili o tem, kako sklepati kompromise, o področjih, na katerih partnerja morata biti kompatibilna, in o tem, kdaj so razlike enostavno prevelike.

Celotni članek

Miti in resnice o spolnosti in ženskem zdravju

Goran Buser, dr. med., specialist ginekologije in porodništva

23. september 2021

Spolnost je pomemben del življenja, posameznikove identitete in zdravega partnerskega odnosa. A kljub temu se o njej pogosto ne znamo pogovarjati. Obravnavamo jo z zadržki in zadregami. To pa so plodna tla za to, da se med nami širijo zavajajoče informacije, polresnice in prepričanja, ki nimajo veliko osnove v znanstvenih dognanjih. V nadaljevanju lahko preberete dejstva o nekaterih najpogostejših mitih o ženski spolnosti.

Celotni članek

7 razlogov, da nujno obiščete ginekologa

Goran Buser, dr. med., specialist ginekologije in porodništva

23. september 2021

Pregled pri ginekologu skoraj vsaki ženski predstavlja stres. Dejstvo, da neznanec pod drobnogled vzame najintimnejše aspekte vašega življenja in telesa, gotovo ni prijetno, a zdravje je treba kljub nelagodju postaviti na prvo mesto. Sploh, ko pride do težav, ki so lahko znak resnejše bolezni. Goran Buser, dr. med., specialist ginekologije in porodništva, izpostavlja 7 primerov, v katerih morate nujno obiskati ginekologa ali pa kar urgenco. 

Celotni članek

E-novice

Ambulante Krško

ARISTOTEL Krško
Kolodvorska ulica 7a
8270 Krško
07 49 03 000
info@aristotel.si
aristotel.si

Ambulante Novo mesto

ARISTOTEL Novo mesto
Gubčeva ulica 22
8000 Novo mesto
07 33 82 002
infonm@aristotel.si

Uradni podatki

ARISTOTEL, zdravstveni center d. o. o.
Ulica Ilije Gregoriča 18a
8270 Krško
ID za DDV: SI56195630
IBAN: SI56 6000 0000 0235 490 (LON d. d.)

IBAN: SI56 0315 5108 7549 280 (SKB d. d.)

IBAN: SI56 1010 0005 8431 243 (Intesa Sanpaolo d. d.)