Nasveti

Preverite nasvete strokovnjakov zdravstvenega centra Aristotel.

Stran 1 od 2 (Vseh vnosov: 18)

Od tega, ali je obolenje virusno ali bakterijsko, je odvisno zdravljenje

Maks Pečar, dr. med., specializant družinske medicine

4. januar 2023

Določeni tipi bakterij in virusov lahko privedejo do okužb z različnimi stopnjami resnosti. Nekatere so preproste in minejo same od sebe, nekatere pa potrebujejo antibiotike ali protivirusna zdravljenja. Določene vrste okužb lahko preprečimo s cepljenjem. 

Otroci se hitreje prilagajajo spremembam

20. oktober 2022

Zaradi različnih ukrepov, povezanih s covidom-19, so postali starši zelo zaskrbljeni, kako ti vplivajo na njihove otroke. Najprej je prah dvignil ukrep zaprtja šol in šolanja na daljavo, nato nošenje mask pri pouku in nenazadnje testiranje v šolah. Pa so vsi ti ukrepi za otroke res tako škodljivi ali celo travmatični, kot so prepričani nekateri starši? Preberite v naslednjih odstavkih. 

Cepljeni vs. necepljeni – kako postati enotni v razdvojenem svetu

20. oktober 2022

Epidemija covida-19 je družbo močno razdvojila. To je še posebno opazno v komunikaciji med posamezniki, ki zagovarjajo cepljenje, in tistimi, ki mu nasprotujejo. Včasih imajo nasprotno mnenje tudi naši bližnji in takrat je še posebno pomembno, da premostimo razlike, najdemo skupen jezik in ne dovolimo, da nas nasprotujoča si stališča popolnoma odtujijo. Preverite, kako komunicirati z nasprotno mislečimi posamezniki. 

Kako premagovati strahove, povezane s covidom

20. oktober 2022

Marca 2020 smo kolektivno stopili v obdobje, ki ga ni doživel še nihče izmed nas. Ključna beseda pandemije covida-19 je negotovost – strah pred tem, kaj se bo zgodilo v obdobju, ko so se razblinili marsikateri cilji in ko ni bilo mogoče skoraj ničesar več načrtovati. V članku preverite, kako smo se ljudje odzvali na strah pred negotovostjo in kaj lahko naredimo, da ta strah premagamo. 

Kako covid-19 vpliva na naše duševno zdravje

20. oktober 2022

Covid-19 na nas vpliva precej hipnotično. Tako intenzivno hipnozo nad nami izvajajo drugi in tudi mi sami. Ob nenehnem spremljanju števila obolelih, hospitaliziranih in umrlih, je družba postala prestrašena in bolj ko smo ljudje podvrženi neprijetnim čustvom, bolj smo dovzetni za hipnozo in duševno neravnovesje. 

So odprti odnosi razmerja prihodnosti?

20. oktober 2022

Svet se spreminja in z njim se spreminjamo tudi ljudje. Zvestoba in vztrajnost sta dolgo kraljevali kot glavni vrednosti uspešnega odnosa. V sodobnih odnosih vedno bolj prevladujeta iskrenost do sebe in povezanost s svojo bitjo. Iskrenost do sebe in monogamija pa včasih pač ne gresta skupaj. 

Težave, o katerih moški ne govorijo

20. oktober 2022

Verjetnost, da moškim diagnosticirajo duševno motnjo, je veliko manjša kot pri ženskah. In tudi če je bila določena motnja zaznana, je veliko manjša verjetnost, da se bo moški odločil za nadaljnjo pomoč. Zgovoren je tudi podatek, da naredi samomor štirikrat več moških kot žensk.

Je kriza srednjih let mit ali resnica?

20. oktober 2022

Kadar govorimo o obdobju srednjih let, neizogibno pomislimo na tako imenovano krizo srednjih let. Ljudje naj bi se namreč nekje med 40. in 60. letom starosti začeli zavedati lastnih omejitev in svoje umrljivosti, kar naj bi vodilo v žalovanje za mladostjo, iskanje ponovnega občutka mladosti in uresničevanje neuresničenih ciljev. Nenadne spremembe življenjskega sloga, ki sledijo iz tega, ljudje kaj hitro označijo za krizo srednjih let. Koliko je v tem resnice?

Bolečine v križu in ostalih predelih hrbtenice

17. oktober 2022

Vzroki za nastanek bolečin v hrbtenici in drugih kroničnih obolenj so predvsem v načinu življenja sodobne družbe. Iz vrste »homo sapiens« smo v zadnjih desetletjih z bliskovito hitrostjo postali vrsta »homo sedens«, saj presedimo večino dneva. Tako najbolj očitni vzroki za bolečine v hrbtenici nastanejo zaradi »dosežkov in napredka sodobne družbe« ali, povedano drugače, zaradi sedečega dela, izpostavljenosti neprimernim položajem, škodljivim obremenitvam hrbtenice, čezmerne telesne teže, preveč ali premalo gibanja in podobno.

Delo kineziologa

22. september 2022

Kineziologija je veda o človeškem gibanju, ki s pomočjo usmerjene gibalne vadbe s povezovanjem znanj na področju biomehanike, mišično-skeletne anatomije in živčno-mišične fiziologije vzdržuje in izboljšuje telesno zmogljivost, preprečuje nastanek oz. upočasnjuje razvoj določenih bolezenskih pojavov ter vzpostavlja mehanizme za uspešno postrehabilitacijo pacienta. 

Pomen telesne dejavnosti za zdravje

22. september 2022

Vplivi telesne dejavnosti na duševno zdravje se kažejo z večjo odpornostjo v stresnih situacijah1, nižjo pogostostjo pojavljanja znakov depresije6 ter z večjim zadovoljstvom in kakovostjo življenja13. Redna vadba blaži učinke psihičnega stresa5 ter izboljšuje počutje in delovno uspešnost11. Telesno bolj dejavni imajo tudi višjo samozavest in boljšo samopodobo, so bolj optimistični in boljšega razpoloženja9

To morate vedeti pred estetskim posegom

3. junij 2022

Lepotni posegi so bili med splošnim prebivalstvom še pred nedavnim tesno povezani s prizori estradnih lepotic s polnim oprsjem in ustnicami ter močno poudarjenimi ličnicami. Danes je večini jasno, da estetska kirurgija pomeni veliko več in lahko dejansko močno olajša ter olepša življenje. Kljub temu o tej temi še vedno kroži ogromno mitov in skajni čas je, da jih dokončno razbijemo! 

Celoten članek 

Stran 1 od 2 (Vseh vnosov: 18)

E-novice

Ambulante Krško

ARISTOTEL Krško
Kolodvorska ulica 7a
8270 Krško
07 49 03 000
info@aristotel.si
aristotel.si

Ambulante Novo mesto

ARISTOTEL Novo mesto
Gubčeva ulica 22
8000 Novo mesto
07 33 82 002
infonm@aristotel.si

Uradni podatki

ARISTOTEL, zdravstveni center d. o. o.
Ulica Ilije Gregoriča 18a
8270 Krško
ID za DDV: SI56195630
IBAN: SI56 6000 0000 0235 490 (LON d. d.)

IBAN: SI56 0315 5108 7549 280 (SKB d. d.)

IBAN: SI56 1010 0005 8431 243 (Intesa Sanpaolo d. d.)