Nevrološka ambulanta

prim. mag. Bernard Meglič, dr. med.
specialist nevrolog

Prim. mag. Bernard Meglič, dr. med., specialist nevrolog, je Medicinsko fakulteto v Ljubljani končal leta 1988. Leto kasneje je opravil strokovni izpit in se zaposlil na Kliniki za nevrokirurgijo, Klinični center Ljubljana, kjer je leta 1993 zaključil magistrski študij.

Specialistični izpit iz nevrologije je opravil leta 1996. Zaposlen je na Nevrološki kliniki, Klinični center v Ljubljani. Opravlja delo specialista na bolniškem oddelku, v nevrološki ambulanti, v ultrazvočni ambulanti in v avtonomnem laboratoriju.

Je soavtor več kot 100 strokovnih in znanstvenih prispevkov v tujih in v domačih publikacijah. Je zapriseženi sodni izvedenec za področje nevrologije.

Petra Stojanović
zdravstveni tehnik
ponedeljek  
torek  
sreda  
četrtek  
petek  

Nevrološki pregled

Najpogostejši simptomi in znaki, zaradi katerih se bolniki  zglasijo v nevrološki ambulanti, so glavoboli, bolečine v  hrbtenici in mišicah, vrtoglavice, motnje hoje in motorike  ter upad umskih sposobnosti. Silovit napredek nevrologije  je v preteklih desetletjih omogočil, da je diagnosticiranje  in zdravljenje nevroloških obolenj vse učinkovitejše.  Predvsem slikovne preiskave so zelo olajšale diagnostiko,  dosegljiva pa so tudi številna zdravila, ki učinkovito lajšajo  težave bolnikov.  Vsekakor pa najpomembnejša ostajata pogovor z  bolnikom in nevrološki pregled.

Najpogostejše nevrološke bolezni v Sloveniji

  • možgansko-žilne,
  • degenerativne (demenca,  Parkinsonova bolezen),
  • bolečinski sindromi
  • bolezni povezane z epilepsijo in
  • avtoimune nevrološke bolezni.
1_eHZ0On3HOnxb4BqfTFk9Vw.png

Nevrologija je klinično medicinska veda, ki obravnava bolnike z boleznimi živčevja in mišic. Najpogostejše nevrološke bolezni v Sloveniji so možgansko žilne, degenerativne (demenca, Parkinsonova bolezen), bolečinski sindromi, bolezni povezane z epilepsijo in avtoimune nevrološke bolezni.

neurocognitivesh3288606771_1323890.jpg

Najpogostejši simptomi in znaki, zaradi katerih se bolniki zglasijo v nevrološki ambulanti, so glavoboli, bolečine v hrbtenici in mišicah, vrtoglavice, motnje hoje in motorike ter upad umskih sposobnosti. Silovit napredek nevrologije je v preteklih desetletjih omogočil, da je diagnosticiranje in zdravljenje nevroloških obolenj vse učinkovitejše. Predvsem slikovne preiskave so zelo olajšale diagnostiko, dosegljiva pa so tudi številna zdravila, ki učinkovito lajšajo težave bolnikov. Vsekakor pa najpomembnejša ostajata pogovor z bolnikom in nevrološki pregled.

E-novice