Koronavirus - Obvestio Vlade RS

25. 2. 2020

Kaj je koronavirus? 

Koronavirus povzroča virusno bolezen, ki se kaže s simptomi, podobnimi gripi. Pri približno 80 % okuženih poteka v lažji obliki, težji potek naj bi imelo približno 20 % zbolelih. Ocenjuje se, da je smrtnost po okužbi približno 2 %. Za potrditev ali izključitev okužbe z novim koronavirusom je potrebno mikrobiološko testiranje.

Simptomi

 • glavobol in povišana temperatura
 • kašelj
 • izcedek iz nosu
 • težave z dihanjem
 • slabo počutje in bolečine v mišicah

Prenos virusa

 • kapljično s kašljanjem ali kihanjem, varna razdalja vsaj 1,5 m.
 • s tesnejšim stikom z okuženo osebo lahko tudi ob stiku z onesnaženimi površinami  RIZIČNE SKUPINE:  Najbolj so ogroženi starejši ljudje in tisti z že obstoječimi zdravstvenimi stanji (kot je sladkorna bolezen, bolezni srca itd.).

Preventiva

Redno si umivajte roke z vodo in milom.  Kašljajte u rokav  Izogibajte se zaprtih prostorov, kjer se zadržuje veliko ljudi.  Redno zračite zaprte prostore.  Glede na trenutno epidemiološko situacijo splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.

Pomembno:  V primeru pojava bolezenskih znakov pokličite osebnega zdravnika ali zdravstveno službo.

Pred odhodom v Italijo preverite stanje ukrepov v ciljni destinaciji, saj se razmere in ukrepi za zajezitev virusa hitro spreminjajo.  Slovenskim državljankam in državljanom, ki se vračajo iz ali preko Italije, priporočamo previdnost in dosledno upoštevanje ukrepov lokalnih oblasti, po vrnitvi pa upoštevanje ukrepov Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Svetujemo spremljanje zdravstvenega stanja 14 dni po povratku iz Italije, posebno iz območij, kjer so potrdili primere novega koronavirusa. Če se pri vas pojavijo bolezenski znaki, se po telefonu posvetujte z zdravstveno službo. Če pri sebi ne opazite bolezenskih znakov, ukrepi niso potrebni.

Vlada Republike Slovenije

Paciente obveščamo in prosimo, da ob sumu na okužbo s korona virusom ravnajo v skladu z naslednjimi navodili:

 • Telefonsko pokličejo zdravstveno ustanovo in se pogovorijo z zdravstvenim osebjem glede morebitne okužbe s korona virusom. Sum na korona virus je podan, če je bila oseba v tuji državi, kjer so zaznali obolele s korona virusom in imela morebitni stik z okuženimi ljudmi (npr. Kitajska, Italija), ima temperaturo nad 38oC, kašlja in ima težave z dihanjem.
 • Po pogovoru s pacientom se zdravniško osebje odloči, da opravi hišni obisk, kjer vzame bris ter ugotovi zdravstveno stanje pacienta, oziroma se pacienta napoti v najbližji urgentni center ali kliniko za infekcijske bolezni.
 • V primeru domače oskrbe bo zdravstveno osebje v rednem telefonskem kontaktu s pacientom in bo nadzorovalo zdravniško stanje pacienta.
 • Pacienti, ki imajo sum na okužbo s korona virusom, naj ne zapuščajo svojega doma.
 • Pacienti naj NE obiščejo zdravstvene ustanove na primarni ravni (osebni zdravnik), saj tako omogočijo nekontrolirano širjenje virusa in ogrožajo druge.

E-novice

Ambulante Krško

ARISTOTEL Krško
Kolodvorska ulica 7a
8270 Krško
07 49 03 000
info@aristotel.si
aristotel.si

Ambulante Novo mesto

ARISTOTEL Novo mesto
Gubčeva ulica 22
8000 Novo mesto
07 33 82 002
infonm@aristotel.si

Uradni podatki

ARISTOTEL, zdravstveni center d. o. o.
Ulica Ilije Gregoriča 18a
8270 Krško
ID za DDV: SI56195630
IBAN: SI56 6000 0000 0235 490 (LON d. d.)

IBAN: SI56 0315 5108 7549 280 (SKB d. d.)

IBAN: SI56 1010 0005 8431 243 (Intesa Sanpaolo d. d.)