Kako narediti svojo zaščitno masko za večkratno uporabo

30. 3. 2020

Oglejte si navodila za izdelavo zaščitne maske za večkratno uporabo.

Predno se lotite izdelave maske si temeljito umijte roke in razkužite.

Kako nosimo masko?

Masko namestite na obraz od zgornjega dela nosnega korena preko ust in pod brado, da se maska tesno prilega obrazu. Maske se med uporabo ne dotikajte, v primeru dotika si vedno umijte ali razkužite roke! (tako preprečite prenos mikrobov).

Kako ne nosimo maske?

Maske nikoli ne nosite pod nosom ali pod brado! Po 2 urah ali v primeru ovlažitve maske le to odstranite s prijemom za trakove ali elastiko. Maske se nikoli ne dotikajte spredaj. Ob odstranjevanju maske glavo držite naravnost (ne glejte navzdol), s tem preprečite raztros mikrobov iz površine maske po vaši obleki.

Po odstranitvi si obvezno umijte ali razkužite roke!

Vzdrževanje. Po uporabi masko odložite na določeno mesto, da ne bodo prihajale v kontakt s čistim perilom ali materialom.

Maske izdelujte iz materialov (bombaž), ki omogočajo pranje v pralnem stroju na najmanj 60°C, ali 95°C. Uporabite običajne pralne praške. Suho masko prelikajte z likalnikom. Prilagamo model za šivanje maske iz bombažnega blaga. 

Odlaganje maske!

Masko po uporabi odložite v vrečko, če si v avtu, oziroma doma pa na mesto, ki ga boste namenili zbiranju mask (lahko je to mrežasta vrečka, ki jo uporabljate za pranje nogavic). To mesto je lahko na balkonu, v kopalnici, v kleti...ne v čistih bivalnih prostorih, kot so kuhinja, spalnica, dnevna soba. 

Koronavirus uniči že temperatura 60°C. Oblačila operite v pralnem stroju, na vsaj 60°C z običajnimi pralnimi praški.

Pralne zaščitne maske iz bombažnega blaga niso primerne za zdravstvene delavce, ki delajo z bolniki in niso alternativa za profesionalne maske. Uporabljajo se le, če ni na voljo profesionalnih mask.

Vir: UKC Ljubljana

E-novice