Operacija nosne pregrade

Nosna pregrada ali septum je struktura,ki nosno votlino deli na dve polovici (levo in desno). Sestavljena je iz hrustanca in kosti. Praktično pri nikomer ni ravna. Idealno položen pretin razdeli obe nosni votlini na votlini z enakima volumnoma. Tako sta idealno prehodni. Težave s slabše prehodnim nosom imamo v takem primeru le, ko smo huje prehlajeni ali v času alergij. Vemo, da ima določeno stopnjo deviacije nosne pregrade cca 70-80 % ljudi, večina pa kljub deviaciji nima resnejših težav. 

Zakaj je nosna pregrada lahko ukrivljena?

Kongenitalna (podedovana) ukrivljenost nosne pregrade(pregrada je lahko ukrivljena že vse od rojstva) po poškodbi mikroskopsko majhne poškodbe pri potovanju novorojenca skozi porodni kanal do ukrivljenosti pregrade lahko pride tudi v času pospešene rasti zaradi neenakomerne rasti posameznih delov pregrade lahko pravega razloga niti ne moremo najti. 

Težave, ki jih imajo posamezniki, da je smiselno razmisliti o operaciji nosne pregrade: težko dihanje skozi nos (kadar je pregrada dovolj zvita, da povzroči take težave), lahko tudi takrat, ko dalj časa ležimo na določenem boku nastanek obstruktivne apneje v spanju – pojavljajo se pavze pri dihanju in lahko opazimo, da v spanju dalj časa ne more vdahniti (taki ljudje pogosto glasneje dihajo,smrčijo, in se zbujajo neprespani) ponavljajoča vnetja obnosnih votlin – sinusitisi (zvita nosna pregrada lahko zapre ustja sinusov) pogoste epistakse (krvavitve iz nosu)pri zlomu nosnih kosti, kadar je pregrada tako močno zvita,da naravnava kostnih odlomkov, brez predhodne operacije nosne pregrade ni možna rinogeni glavoboli (glavobol, ki ima izvor v nosnih strukturah): zaradi izrazito zvite nosne pregrade, pri kateri pride do stika zvite nosne pregrade s strukturami stranske nosne stene, glavobol je praviloma omejen na čelo, področje nad sinusi ali v področju oči. 

Operativni poseg

Operiram tako, da v obe nosnici vstavim trakca ali vatki prepojeni z anestetikom in dekongestivom, snovjo, ki sluznico skrči, da je preglednost v nosu boljša. Sledi injiciranje anestetika v obe strani nosne pregrade, včasih tudi v nosne školjke. Zarežem sluznico v enem izmed nosnih preddvorov. Sluznico dvignem od hrustanca in kosti. Zvite predele odstranim z rezanjem lomljenjem, klesanjem ipd. Včasih katerega od odstranjenih delov tudi vrnem nazaj v nos. Sluznična režnja zagrnem in rano zašijem s šivom. Nosnici tamponiram s tamponi. Po operaciji sta obe nosnici zamašeni, kar onemogoča dihanje skozi nos, dihate skozi usta. Sluznica v ustni votlini, žrelu in grlu se vam bo izraziteje sušila. 

Pomembno je, da zadosti pijete in si vlažite ustnici. Ob vstavljenih tamponih se iz obeh nosnic poceja krvavkast izcedek, ki postaja vse bolj prozoren. Pod nosom boste imeli nameščeno vpojno gazo, ki si jo boste po tem, ko bo premočila, redno menjavali. Če se bo v eni uri le ta prepojila na vsakih 5 minut, obvezno obvestite osebje. Po operaciji je potreben počitek z nekoliko privzdignjenim vzglavjem. Zlasti prvi dan svetujemo počitek v postelji.Sredstva proti bolečinam naj pacient jemlje po navodilu zdravnika, po čigar presoji, nekateri pacienti dobijo tudi antibiotik. Dan po operaciji občasno opažamo blag porast telesne temperature. Tamponi ostanejo v obeh nosnicah do 2 dni. Po odstranitvi tamponade bo izcedek iz nosu postopno prenehal. Zaradi prehodne otekline sluznice, bo dihanje skozi nos cca 7 dni slabše. Nato je pričakovati postopno izboljšanje. 

Pooperativni zapleti

V do 5 % pa je krvavitev taka, da potrebuje ukrepanje. To se najpogosteje dogodi v prvem po operativnem dnevu, lahko pa tudi do 2 tedna po operaciji. Včasih se med medsluzničnima režnjema razvije hematom – kri pod sluznico), pri tem obstaja možnost, da se le ta infiira (okuži) in pride do nastanka abscesa (gnojne kolekcije ali ognojka), ki potrebuje kirurško zdravljenje. 

Zato, da se omenjene komplikacije pojavijo v čim manjšem deležu, je zelo pomembno, da se operiranec v pooperativnem obdobju izogiba težji fizični aktivnosti,dviganju bremen, kajenju ipd. 

Vnetje je relativno redko. Prepoznamo ga tako, da se pojavi bolečina in rdečica v področju nosu, najpogostejša na konicinosu ter povišana temperatura. Proti temu se borimo tako,da pacietna po potrebi ponovno operiramo. 

Septoplasty.jpg

Solzenje in bolečine v področju trdega neba in zob

Nekateri operiranci opazijo, da se nekoliko izraziteje solzijo, opazijo lahko tudi, da slabše čutijo zgornje sekalce. Občutek se praviloma v krajšem času popravi. Včasih opazijo tudi slabši občutek v področju sluznice trdega neba. Do navedenih težav ponavadi pride zaradi otekline, ki nastane ob operaciji in mine sama, brez posebne terapije. Občasno opažajo tudi oteklino zgornje ustnice, ki prav tako spontano mine. 

devijacija.png

Perforacija nosne pregrade

Po omenjeni operaciji lahko pride tudi do ti. perforacije nosne pregrade. To pomeni, da v nosni pregradi nastane luknja. Še pogosteje se pojavljajo po revizijskih operacijah. V kolikor pacienta luknja vnosni pregradi moti, jo je mogoče tudi operativno popraviti, a so uspehi operacije negotovi. 

Občutek zamašenosti nosu

Po operaciji se pojavi občutek, da je nos zamašen, da se skozenj slabše diha. Temu je največkrat vzrok oteklina po operaciji. V 7-10 dneh se ta občutek bistveno zmanjša. 

Motnje pri zaznavanju vonjav

Neposredno po operaciji operiranec lahko opazi, da je zaznavanje vonjav lahko spremenjeno. Praktično vedno se zaznavanje vonjav postopoma povrne. Če je zaznavanje vonjav prizadeto že pred operacijo, lahko manjši delež operirancev opazi izboljšanje. 

Možne komplikacije

 • krvavitve
 • vnetje
 • osnovne težave ostanejo ali se ponovijo
 • sprememba oblike nosu, kar se zgodi zelo redko
 • slabše celjenje ran z možnostjo nastanka brazgotin ali celo hipertrofičnih brazgotin
 • top občutek v področju zgornjih zob ali zgornje ustnice,ki lahko tudi prehodno oteče
 • motnje dihanja, spanja, smrčanje
 • iztok možganske tekočine, kri v očnici, hematom ali absces nosne pregrade 

Pomembno

Po operaciji imajo pacienti pogosto občutek, da sta nosnici zamašeni, pogost je tudi občutek polnosti v nosu, glavobol,moteno spanje. To so normalni pojavi po operaciji. V času zdravljenja omenjeni simptomi postopoma slabijo. Priporočamo, da se neposredno po operaciji izogibate uživanju vročih napitkov in vroče hrane. 

operacija-nosa-nos-830x553.jpg

V primeru, da opazite pojave:

 • oteženo ali nemogoče nosno dihanje ali bolečaoteklina,
 • če pride do krvavitve, ki se nezaustavi,
 • če je bolečina neobvladljiva ob protibolečinskih zdravilih,
 • telesna temp preko 38 °C,
 • čim prej poiščite strokovnopomoč in se vrnite na oddelek 

Aktivnosti po operaciji

Priporočamo spanje z dvignjenim vzglavjem. Približno teden dni odsvetujemo izpihovanje nosu. Odsvetujemo napenjanje, dviganje težjih bremen. Svetujemo vsaj teden dni bolniškega staleža, če operiranec opravlja težja fiična dela pa dva tedna. 

Zdravila

Po odstranitvi tamponade si operiranci nos izdatno vlažijo s fiziološko raztopino, lahko tudi z antibiotičnimi in protivnetnimi kapljicami, mentolom ali blagim dekongestivom, a največ do 5 dni. 

Kontrole

Cca 7 do 10 dni po operaciji vas bomo naročili na kontrolo. Zaradi potreb pooperativnega sledenje priporočam vsem pacientom, da se na naslednjo pooperativno kontrolo zglasijo čez cca pol leta do leta dni. Na tak način lahko realno ocenimo učinek operacije. 

vivavoce-fotomateria3-nariz-cirurgias.jpg

Posebnih dietnih omejitev ne predvidevamo.

E-novice