Operacija nosne pregrade

septoplastyjpg.jpeg

Nosna pregrada ali septum

je struktura, ki nosno votlino deli na dve polovici (levo in desno). Sestavljena je iz hrustanca in kosti in pri nikomer ni ravna. Idealno položen pretin razdeli obe nosni votlini na votlini z enakima volumnoma. Tako sta idealno prehodni. Težave s slabše prehodnim nosom imamo v takem primeru le, ko smo huje prehlajeni ali v času alergij. Vemo, da ima določeno stopnjo deviacije nosne pregrade cca 70-80 % ljudi, večina pa kljub deviaciji nima resnejših težav. 

female-face-before-and-after-cosmetic-nose-surgery_126927-7.jpeg

Zakaj je nosna pregrada lahko ukrivljena?

Kongenitalna (podedovana) ukrivljenost nosne pregrade (pregrada je lahko ukrivljena že vse od rojstva) po poškodbi mikroskopsko majhne poškodbe pri potovanju novorojenca skozi porodni kanal do ukrivljenosti pregrade lahko pride tudi v času pospešene rasti zaradi neenakomerne rasti posameznih delov pregrade lahko pravega razloga niti ne moremo najti. 

 

Kdaj je smiselno razmisliti o operaciji nosne pregrade: 

  • Ko se pojavijo težave z dihanje skozi nos (to pomeni, da je pregrada dovolj zvita, da povzroči težave. Lahko pa tudi takrat, ko dalj časa ležimo na določenem boku in nastane apneja. To je resna motnja dihanja med spanjem. Izmenjava epizod prekinitve dihanja, ki se jih speči ne zaveda, slabšajo kakovost spanja in s tem tudi življenja
  • Ponavljajoča vnetja obnosnih votlin (sinusitisi) ta zaradi zvite nosne pregrade zaprejo ustja sinusov.
  • Krvavitve iz nosu (epistakve) te se pojavijo pri zlomu nosnih kosti, kadar je pregrada tako močno zvita, da naravnava kostnih odlomkov, brez predhodne operacije nosne pregrade ni možna.
  • Rinogeni glavoboli (glavobol, ki ima izvor v nosnih strukturah) zaradi izrazito zvite nosne pregrade, pri kateri pride do stika zvite nosne pregrade s strukturami stranske nosne stene. Glavobol je praviloma omejen na čelo, področje nad sinusi ali v področju oči.

Pooperativni zapleti

V do 5 % pa je krvavitev taka, da potrebuje ukrepanje. To se najpogosteje dogodi v prvem po operativnem dnevu, lahko pa tudi do 2 tedna po operaciji. Včasih se med medsluzničnima režnjema razvije hematom – kri pod sluznico), pri tem obstaja možnost, da se le ta infiira (okuži) in pride do nastanka abscesa (gnojne kolekcije ali ognojka), ki potrebuje kirurško zdravljenje. 

Zato, da se omenjene komplikacije pojavijo v čim manjšem deležu, je zelo pomembno, da se operiranec v pooperativnem obdobju izogiba težji fizični aktivnosti,dviganju bremen, kajenju ipd. 

Vnetje je relativno redko. Prepoznamo ga tako, da se pojavi bolečina in rdečica v področju nosu, najpogostejša na konicinosu ter povišana temperatura. Proti temu se borimo tako,da pacietna po potrebi ponovno operiramo. 

Solzenje in bolečine v področju trdega neba in zob

Nekateri operiranci opazijo, da se nekoliko izraziteje solzijo, opazijo lahko tudi, da slabše čutijo zgornje sekalce. Občutek se praviloma v krajšem času popravi. Včasih opazijo tudi slabši občutek v področju sluznice trdega neba. Do navedenih težav ponavadi pride zaradi otekline, ki nastane ob operaciji in mine sama, brez posebne terapije. Občasno opažajo tudi oteklino zgornje ustnice, ki prav tako spontano mine. 

deviated-septum.jpg

Perforacija nosne pregrade

Po omenjeni operaciji lahko pride tudi do ti. perforacije nosne pregrade. To pomeni, da v nosni pregradi nastane luknja. Še pogosteje se pojavljajo po revizijskih operacijah. V kolikor pacienta luknja vnosni pregradi moti, jo je mogoče tudi operativno popraviti, a so uspehi operacije negotovi. 

Občutek zamašenosti nosu

Po operaciji se pojavi občutek, da je nos zamašen, da se skozenj slabše diha. Temu je največkrat vzrok oteklina po operaciji. V 7-10 dneh se ta občutek bistveno zmanjša. 

Motnje pri zaznavanju vonjav

Neposredno po operaciji operiranec lahko opazi, da je zaznavanje vonjav lahko spremenjeno. Praktično vedno se zaznavanje vonjav postopoma povrne. Če je zaznavanje vonjav prizadeto že pred operacijo, lahko manjši delež operirancev opazi izboljšanje. 

Možne komplikacije

Lahko se pojavijo krvavitve, vnetja, osnovne težave ostanejo ali se ponovijo, sprememba oblike nosu, kar se zgodi zelo redko, slabše celjenje ran z možnostjo nastanka brazgotin ali celo hipertrofičnih brazgotin, top občutek v področju zgornjih zob ali zgornje ustnice, ki lahko tudi prehodno oteče, motnje dihanja, spanja, smrčanje, iztok možganske tekočine, kri v očnici, hematom ali absces nosne pregrade …

Pomembno

Po operaciji imajo pacienti pogosto občutek, da sta nosnici zamašeni, pogost je tudi občutek polnosti v nosu, glavobol, moteno spanje. To so normalni pojavi po operaciji. V času zdravljenja omenjeni simptomi postopoma slabijo. Priporočamo, da se neposredno po operaciji izogibate uživanju vročih napitkov in vroče hrane. 

operacija-nosa-nos-830x553.jpg

V primeru, da opazite pojave:

  • oteženo ali nemogoče nosno dihanje ali bolečaoteklina
  • če pride do krvavitve, ki se nezaustavi
  • če je bolečina neobvladljiva ob protibolečinskih zdravilih
  • telesna temp preko 38 °C
  • čim prej poiščite strokovnopomoč in se vrnite na oddelek

Aktivnosti po operaciji

Priporočamo spanje z dvignjenim vzglavjem. Približno teden dni odsvetujemo izpihovanje nosu. Odsvetujemo napenjanje, dviganje težjih bremen. Svetujemo vsaj teden dni bolniškega staleža, če operiranec opravlja težja fizična dela pa dva tedna. 

Zdravila

Po odstranitvi tamponade si operiranci nos izdatno vlažijo s fiziološko raztopino, lahko tudi z antibiotičnimi in protivnetnimi kapljicami, mentolom ali blagim dekongestivom a največ do 5 dni. 

Kontrole

Cca 7 do 10 dni po operaciji vas bomo naročili na kontrolo. Zaradi potreb pooperativnega sledenje priporočam vsem pacientom, da se na naslednjo pooperativno kontrolo zglasijo čez cca pol leta do leta dni. Na tak način lahko realno ocenimo učinek operacije. 

vivavoce-fotomateria3-nariz-cirurgias.jpg

Posebnih dietnih omejitev ne predvidevamo.

E-novice

Ambulante Krško

ARISTOTEL Krško
Kolodvorska ulica 7a
8270 Krško
07 49 03 000
info@aristotel.si
aristotel.si

Ambulante Novo mesto

ARISTOTEL Novo mesto
Gubčeva ulica 22
8000 Novo mesto
07 33 82 002
infonm@aristotel.si

Uradni podatki

ARISTOTEL, zdravstveni center d. o. o.
Ulica Ilije Gregoriča 18a
8270 Krško
ID za DDV: SI56195630
IBAN: SI56 6000 0000 0235 490 (LON d. d.)

IBAN: SI56 0315 5108 7549 280 (SKB d. d.)

IBAN: SI56 1010 0005 8431 243 (Intesa Sanpaolo d. d.)