Obremenitveni test CEM

VO2-Max-Testing-Boston.jpg

Obremenitveni test CEM

Obremenitveno testiranje srca ali cikloergometrija  je neinvazivna kardiološka preiskava, pri kateri preiskovanca obremenimo na sobnem kolesu. Cikloergometrijo uporabljamo za oceno tveganja in diagnostiko bolezni srca, pri aktivnih športnikih, kakor tudi za oceno delazmožnosti srčnih bolnikov. Obremenitveno testiranje vodi zdravnik kardilog in za to usposobljena medicinska sestra.

Vsakega preiskovanca pred začetkom preiskave seznanimo s potekom testiranja. Preiskovanec se preobuje v športno obutev in obleče v udobne hlače. Svetujemo, da par ur pred preiskavo ne uživate hrane, alkohola, kave in da ne kadite.

Pred začetkom preiskave izpolnite privolitveni obrazec za preiskavo in vprašalnik o morebitnih zdravstvenih težavah.

Kako poteka obremenitveni test?

Kako poteka obremenitveni test?

Nato vam na prsni koš nalepimo elektrode za elektrokardiogram. V mirovanju na kolesu vam posnamemo EKG in izmerimo krvni pritisk. Zdravnik se na podlagi izmerjenih vrednosti odloči ali bo nadaljeval s preiskavo. 

Obremenitev se začne z 2 min stopenjskim ali vezanim večanjem obremenitve. Med obremenitvijo se ves čas snema EKG in v vsaki fazi obremenitve se izmeri krvni pritisk.Obremenitev se konča, ko preiskovanec doseže svoj maksimalni pulz ali pa zaradi previsokega krvnega pritiska, bolečin v mišicah, motenj ritma v EKG- ju, bolečin za prsnico, slabostjo, vrtoglavico, utrujenosti. Po končani obremenitvi, torej v fazi počitka je preiskovanec na kolesu še 6 min. V fazi počitka se ravno tako ves čas snema EKG in meri krvni pritisk.

Alenka Božič Žibert, dr. med.
specialistka interne medicine
doc. dr. Uroš Kovačič, dr. med.
specialist interne medicine
Petra Stojanović
zdravstveni tehnik
  • Internistični / kardiološki pregled
  • EKG (elektrokardiogram)
  • Ultrazvok srca (ECHO- ehokardiografija)
  • Obremenitveno testiranje srca (CEM – cikloergometrija) 

E-novice