O akupunkturi

Chinese-Herbal-medicine-and-acupuncture.jpeg

Akupunktura je pomemben del stare in sodobne kitajske medicine in velja za enega najstarejših postopkov zdravljenja nasploh. Beseda akupunktura izhaja iz latinskih besed AKUS (igla) in PUNKTUS (bosti). Nastanek akupunkture je povezan z anekdoto o vojaku, ki je bil ranjen z puščico. Po odstranitvi puščice se je rana zacelila,  puščica pa je pozdravila tudi kronično bolezen, za katero je vojak bolehal.

akopunktura_01.jpg

S pomočjo akupunkture so odlični rezultati pri rehabilitaciji po možganski kapi je manj ohromelosti. Zdravimo lahko vrtoglavice, šumenje v ušesih, ponavljajoče se uroinfekte, ledvične kolike, nemirne noge in še številna bolezenska stanja. Stranskih učinkov praktično ni, vendar se moramo zavedati, da bolniki z kroničnimi obolenji (arterijska hipetrenzija, diabetes melitus), sumom na kakršnakoli maligna obolenja , prav tako infekcijska stanja (npr pljučnica, vnetje slepiča) potrebujejo zdravila in zdravljenje po smernicah zahodne medicine.

Kaj uči kitajska medicina?

Tradicionalna kitajska medicina uči, da je človek izpolnjen z življensko energijo (Qi–či), ki kroži po našem telesu po določenih poteh, ki jih imenujemo meridiani. To je vitalna energija, ki cirkulira po organizmu. Nemoten pretok vitalne energije je predpogoj energetskega ravnotežja in psihofizičnega zdravja organizma. Telo vsakega človeka je z energetskimi kanali povezano z vsemi vitalnimi organi v telesu. Na vsakem od teh kanalov (meridianov) je na stotine akupunkturnih točk, preko katerih se pretaka vitalna energija. V primeru, da pride do prekinitve pretoka energije, nastopi bolezen. Terapevt odkrije točke, kjer je prišlo do prekinitve pretoka energije in le te stimulira z akupunkturno iglo. Na ta način se postopoma ponovno vspostavi cirkulacija vitalne energije in pride do ozdravitve.

Razvoj akupunkture v Evropo

Druga država, ki ima zelo razvito akupunkturo že tisočletja, je Japonska. Japonska ima danes ob močno razviti zahodni medicini, najsodobnejše zdravljenje z akupunkturo na svetu.

V Evropo je prišla akupunktura v 16 stoletju preko misionarjev, ki so obiskali Kitajsko konec 16. Stoletja. Svetovna zdravstvena organizacija pa je akupunkturo, kot način zdravljenja z iglicami priznala leta 1979. Svetovna zdravstvena organizacija je priporočila akupunkturo pri več kot 50. boleznih. 

V Sloveniji izvajamo akupunkturo kot komplementarno metodo zdravljenja pri številnih bolečinskih sindromih že vrsto let.

6dd0499ca710ac63015c1a207c9a53d9.jpeg

Starodavno kitajsko zdravljenje

V obdobju kitajskega cesarja HUANG TIJA (rumeni cesar) je nastal prvi pisni dokument o akupunkturnem zdravljenju imenovan Klasika interne medicine. Najstarejši učbeniki, na katerih še danes sloni celotna umetnost akupunkture so stari okrog 2000 let. Zanimivo pa je odkritje 61 tatoojev na mumuficiranem Otziju, najdenem leta 1991 v italjanskih alpah. Vbodnine ustrezajo akupunkturnim točkam tradicionalne kitajske medicine, nekateri znanstveniki na podlagi tega menijo, da se je akupunktura uporabljala v Evraziji že v bronasti dobi. Predpostavljajo, da je bila akupunktura prenesena v Evropo preko poti dišav in svile.

E-novice

Ambulante Krško

ARISTOTEL Krško
Kolodvorska ulica 7a
8270 Krško
07 49 03 000
info@aristotel.si
aristotel.si

Ambulante Novo mesto

ARISTOTEL Novo mesto
Gubčeva ulica 22
8000 Novo mesto
07 33 82 002
infonm@aristotel.si

Uradni podatki

ARISTOTEL, zdravstveni center d. o. o.
Ulica Ilije Gregoriča 18a
8270 Krško
ID za DDV: SI56195630
IBAN: SI56 6000 0000 0235 490 (LON d. d.)

IBAN: SI56 0315 5108 7549 280 (SKB d. d.)

IBAN: SI56 1010 0005 8431 243 (Intesa Sanpaolo d. d.)