Aristotel - zdravstveni center z dostopnimi storitvami
Obvestilo
Je kriza srednjih let mit ali resnica?

03.03.20237 min

Je kriza srednjih let mit ali resnica?

Kadar govorimo o obdobju srednjih let, neizogibno pomislimo na tako imenovano krizo srednjih let. Ljudje naj bi se namreč nekje med 40. in 60. letom starosti začeli zavedati lastnih omejitev in svoje umrljivosti, kar naj bi vodilo v žalovanje za mladostjo, iskanje ponovnega občutka mladosti in uresničevanje neuresničenih ciljev. Nenadne spremembe življenjskega sloga, ki sledijo iz tega, ljudje kaj hitro označijo za krizo srednjih let. Koliko je v tem resnice?

Stereotipne predstave

Stereotipne predstave

Stereotipne predstave krize srednjih let se nanašajo na moške, ki kupujejo drage športne avtomobile in iščejo pol mlajše partnerke. Krizi srednjih let pa naj ne bi ubežale niti ženske, ki se v obdobju srednjih let soočajo z menopavzo in odhodom otrok od doma, ob tem pa doživljajo sindrom praznega gnezda, depresivna občutja in občutek nepovezanosti s partnerjem. Tudi številne raziskave kažejo, da je zadovoljstvo z življenjem v obdobju srednjih let najnižje, vendar so te ocene precej pavšalne.  

Vsesplošna kriza srednjih let je mit

Vsesplošna kriza srednjih let je mit

Raziskave, pri katerih več let spremljajo dejanski potek življenja udeležencev in spremembe v njihovem zadovoljstvu z življenjem, kažejo, da je zadovoljstvo z življenjem v obdobju srednjih let visoko in stabilno, krivulja čustvovanja pa kaže navzgor. Pravzaprav rezultati tovrstnih raziskav kažejo, da le 10–20 % ljudi v obdobju srednjih let doživi občutja, značilna za krizo srednjih let.  

Avtor članka: Anamarija Bogolin, magistra psihologije

Nazaj na seznam
Nazaj na vrh