Aristotel - zdravstveni center z dostopnimi storitvami
Obvestilo
Krčne

Krčne žile nastanejo zaradi neprimernega pretoka oz. zastoja krvi v žilah. V notranjosti ven se zaradi zastoja krvi veča pritisk, kar povzroča, da se vene čezmerno raztegujejo in vijugajo. 

Za nastanek krčnih žil na nogah je veliko dejavnikov tveganja. Lahko nastanejo zaradi prirojene slabosti sten žil, na njihov nastanek pa vplivajo tudi debelost, premalo gibanja, nenehno stanje ali sedenje pri opravljanju vsakdanjega dela in nezdrav življenjski slog (kava, kajenje, alkohol). 

Kaj povzročajo krčne žile?

Kaj povzročajo krčne žile?

Krčne žile po dolgotrajnem stanju ali sedenju povzročajo občutek utrujenih, napetih in težkih nog. Noge pogosto zatekajo v gležnju, vendar oteklina med spanjem uplahne. Sčasoma lahko krčne žile povzročijo spremembe na koži, kot so srbenje, občutljivost na dotik, temno obarvanje kože, rdečina, koža se stanjša, otrdi in postane občutljiva. Napredovanje bolezni sčasoma privede celo do razjed na golenih, krvavitev, vnetja povrhnjih žil in nastanka krvnih strdkov. Krčne žile so tudi z estetskega vidika lahko zelo moteče.


Kaj lahko naredimo sami?

Za obvladovanje dejavnikov tveganja za nastanek krčnih žil in s tem za lajšanje težav, povezanih s krčnimi žilami, ter za preprečevanje dodatnih zapletov lahko veliko naredite sami. 

Če na primer med delom dolgo stojite ali sedite, se vmes večkrat sprehodite ali razgibajte stopala. S hojo, kolesarjenjem in plavanjem spodbudite pretok krvi po telesu. Noge si večkrat na dan od gležnjev proti kolenom tuširajte z mrzlo vodo, da krepite vene in zmanjšate morebitno oteklino.

Naročite se

Flebektomija

Flebektomija

Flebektomija je ambulantni poseg oziroma operacijo krčnih žil v lokalni anesteziji, s katerim odstranimo vidne krčne žile skozi manjše reze v koži, ki ne pustijo sledi. Žilni kirurg naredi drobne zareze premera 1-2 mm v kožo, skozi njih pa odstrani žile. Ambulantno flebektomijo lahko uporabljamo za odstranitev tako asimptomatskih (ne povzročajo težav) kot simptomatskih (povzročajo težave) krčnih žil. Lahko jo kombiniramo z drugimi metodami zdravljenja krčnih žil.

“Ta tehnika omogoča odstranitev prizadetih ven z minimalnimi brazgotinami in kratkim časom okrevanja. Izvaja se v lokalni anesteziji in je primerna za paciente, ki imajo izolirane ali manjše krčne žile.”

Sklerozacija

Sklerozacija

Pri posegu Sklerozacija posledično krčne žile niso več vidne. Slabost sklerozacije je ta, da se na koži pogosto pojavi temna pigmentacija, navadno je potrebno tudi več posegov v razmaku 4 do 6 tednov. Pri manjših žilah je običajno potrebna le ena operacija krčnih žil, pri večjih ali daljših segmentih žil pa pripravimo program zdravljenja, saj je potrebnih več posegov.

Laserska operacija krčnih žil

Laserska operacija krčnih žil

Laserska operacija krčnih žil je sodoben pristop zdravljenja kroničnega venskega popuščanja, s katerim iz venskega krvnega obtoka nog trajno izločimo bolezensko spremenjene, razširjene vene – varice ali krčne žile. Te zdravnik specialist zapre z lasersko energijo, ki jo dovede v veno od znotraj.

V primerjavi s klasičnim kirurškim posegom ima laserski poseg številne prednosti. Izvede se ambulantno, v lokalni anesteziji in blagi sedaciji, splošna anestezija ni potrebna. Potek operacije poteka s pomočjo ultrazvoka in je zato opravljena zelo natančno.

Pod nadzorom ultrazvoka v okvarjeno veno uvedemo posebno optično vlakno, preko katerega v veno dovajamo visoko energijsko lasersko svetlobo, ki veno po celotni dolžini toplotno poškoduje in zapre. Funkcijo zaprte vene prevzamejo globoke vene, ki ležijo med mišicami. Na koncu kirurško  odstranimo manjše varice skozi 2 mm velike luknjice v koži.

Okrevanje po operaciji krčnih žil

Domov greste eno uro po posegu. Takoj po posegu lahko hodite in se vrnete k vsakodnevnim aktivnostim, razen telovadbi in nošenju težkega bremena.

Nekaj tednov po operaciji boste nosili kompresijske nogavice po navodilih zdravnika. Majhni rezi na koži se zacelijo v nekaj dneh in so po 6 do 12 mesecih praktično nevidni.

Postopek sklerozacije je prav tako neboleč in varen, po zdravljenju pa pacient lahko normalno opravlja vse aktivnosti. Po operaciji krčnih žil s sklerozacijo nogo povijemo s povojem, ki ga nosite od 3 do 5 dni, tudi ponoči. Po nekaj dneh povoj nadomestite z ustrezno kompresijsko nogavico.

Nazaj na vrh