Aristotel - zdravstveni center z dostopnimi storitvami
Obvestilo
Meritev sestave telesa

Predstavitev aparata

Predstavitev aparata

Aparat DEX a se prvotno uporablja za merjenje mineralne kostne gostote, a z dodano računalniško podporo ga lahko prav tako uporabimo za merjenje sestave telesa (delež maščobe, mišice, kosti). 

Kostno gostoto merimo s posebno napravo (DXA-dvoenergetska rentgenska absorbcijometrija), ki deluje na podlagi rentgenskih žarkov. Sevanje pri tej diagnostični metodi je zanemarljivo, saj je dejansko manjše od tistega sevanja, ki ga prejmemo v enem dnevu iz okolja.

Kako poteka meritev

Kako poteka meritev

Meritev je opravljena v nekaj minutah, je neboleča in zelo natančna. Aparat z rentgenskimi žarki preslika celotno telo. Preiskovanec se namesti na preiskovalno mizo, glava aparata se zapelje čez preiskovanca, ki ga namestimo v različne položaje; na tak način dobimo sliko ledvene hrbtenice ter obeh kolkov, kjer se najprej pokaže nastanek osteoporoze. 

Z meritvijo sestave telesa ugotovimo kakšen tip človeka smo

Z meritvijo sestave telesa ugotovimo kakšen tip človeka smo

Če smo nagnjeni k androidni debelosti (jabolčni tip) se tu maščoba nabira predvsem na trebuhu in je bolj značilna za moške, pri ginoidni debelosti (hruškasti tip) pa se maščoba nalaga predvsem na stegnih in zadnjici ter je v glavnem značilna za ženske.

Komu je namenjena preiskava

Komu je namenjena preiskava

Namenjena je vsem, ki želijo izvedeti kakšen tip človeka so, predvsem pa je priporočena za tiste, ki se ukvarjajo z športom ali so se odločili za hujšanje in želijo spremljati delež maščob in mišic v svojem telesu. 

Nazaj na seznam
Nazaj na vrh